Salut

religió

El bisbe de Lleida fa 75 anys i el Vaticà li ha de buscar relleu

Roma encara ha de substituir el bisbe de Girona, que va morir, el de Tortosa, que va ser traslladat a València, i trobar-ne un altre per Sant Feliu atès que Agustí Cortés, que està delicat de salut, també té més de 75 anys

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, fa avui 75 anys i, tal com està establert, ara presentarà la seva renúncia al papa Francesc. Giménez Valls, nascut a Alcoi i format a València, va ser nomenat bisbe de Lleida a finals del 2015. Va batallar durament pel litigi de les 111 obres d’art de la Franja, que la justícia va treure de Lleida per entregar-les al bisbat de Barbastre-Montsó, fins i tot el 2019 va anar a judici després de la demanda del bisbat de Barbastre-Monsó contra el bisbat de Lleida, el Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal per reclamar el retorn de les obres a l’Aragó.

Amb la renúncia per jubilació de Giménez Valls a Catalunya ara mateix hi ha quatre bisbats als que s’ha de nomenar titular de forma urgent (bé, en realitat en serien cinc de vacants perquè el cardenal Omella també ha sobrepassat l’edat de jubilació, en té 77, però, de moment, ningú es creu que hagin de rellevar-lo atès el pes que té com a mà dreta del papa a l’Estat, per ser arquebisbe de Barcelona i el que és més: perquè és el president de la Conferència Episcopal Espanyola. CEE).

El cas més flagrant de bisbe que s’ha de nomenar a Catalunya és el de Girona ja que el seu titular, Francesc Pardo, va morir el març del 2022 (tot i que abans ja havia fet els 75 anys i havia presentat la seva renúncia). Però en tot aquest temps el Vaticà no ha estat capaç de trobar-li un substitut i el cardenal Omella, que té la paella pel mànec dels nomenaments al ser president de la CEE i membre de la Congregació dels Bisbes, no troba ningú del seu gust. Les seves desavinences amb el nunci del Vaticà a l’Estat, Bernardito Auza, tampoc hi ajuden.

A Girona hi ha un gran malestar per aquesta vacant i perquè temen que hi posin algú que no sigui afí al país. L’administrador actual de la diòcesi , mossèn Lluís Suñer Roca, que té 77 anys, no para de demanar en totes les cerimònies oficials que es nomeni el substitut del bisbe Pardo. De fa mesos el nomenament sembla imminent, però no hi ha manera.

També s’han de cobrir les places de bisbe de Tortosa, atès que el titular, Enric Benavent Vidal, va ser traslladat a València, d’on és, i on s’ha convertit en arquebisbe i ha substituït l’ultraconservador Antonio Cañizares. Ara mateix, doncs, a Tortosa hi ha un administrador apostòlic, José Luís Arín Roig, que és nascut el 1949 a Tortosa, on ha fet gran part de la seva carrera. Però té 74 anys i nomenar-lo per haver-li de trobar substitut en menys d’un any no paga la pena.

Finalment a la diòcesi de Sant Feliu el bisbe Agustí Cortés Soriano ja va fer els 75 anys l’octubre del 2022 i en no estar gaire bé de salut, s’esperava de fa temps que fos el primer en ser rellevat del seu càrrec. Però no ha estat així.

L’únic nomenament de bisbe que hi ha hagut a Catalunya els darrers mesos ha estat el del bisbe auxiliar de Barcelona David Abadías, que fins que el van nomenar , aquest mes de febrer, ocupava el deganat de la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes. Abadías substitueix el bisbe Toni Vadell, que va morir l’any passat de forma prematura.

Abadías se suma als altres dos bisbes auxiliars de Barcelona, Sergi Gordo i Javier Vilanova, que son el suport del cardenal Joan Josep Omella, més pendent de Madrid i de Roma que de Barcelona i Catalunya. Omella, que va fer els 75 anys el 2021, cada vegada té més crítics i pot ser que Roma només l’aguanti fins que deixi de ser president de la CEE, el 2024, que és quan se li acaba el mandat. Veurem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona