econ0mia
L’activitat firal creixerà un 18% aquest 2023 a Catalunya
La celebració de fires de mig o gran abast al conjunt de Catalunya creixerà enguany un 18,5% en comparació al 2022, segons les previsions de la direcció General de Comerç de la Generalitat, que confirma que la previsió és tancar 2023 amb 65 esdeveniments de mig o gran abast. El director general de Comerç, Jordi Torrades, el marc del 30è Congrés de Fires, que se celebra al Vendrell, ha confirmat que “les fires a Catalunya han passat pàgina de la Covid i tornen a créixer a bon ritme”. Basa el seu anàlisi en la consolidació de l’activitat firal al país respecte a l’any passat, amb un total de 427 salons, amb un increment significatiu dels certàmens estatals i internacionals. A més, s’han incorporat cinc noves fires professionals: Shoptalk, MetalBarcelona i Robomàtica, DeGustaAnoia, Maresme EcoConstruïm, i Mediterranean Gluten Free.
La radiografia del sector, que es desprèn tant dels propis resultats de cada fira com del Registre d’Activitats Firals del Govern, es completa amb una recuperació ja consolidada de l’afluència als esdeveniments, que ja l’any passat es va traduir en 5.240.350 visitants, un 96,3% més que 2020. Així, malgrat que l’últim any prepandèmia es va arribar als 7,6 milions, el director general creu que “la recuperació enguany de la presencialitat plena sobretot en grans fires com el Mobile o l’ISE fa preveure que el creixement és sòlid i no només no s’aturarà sinó que serà més intens”.
El retorn a la presencialitat és, de fet, una de les fites recollides en el Pla d’Acció de Comerç 2022-2025. Per assolir-la, Torrades ha recordat l’esforç econòmic que ha fet el Govern durant els últims dos anys: un total de 3.560.239,18 euros al conjunt del sector, dels quals més de 2,8 milions es van dedicar a activitats firals i 710.000 euros van anar destinats a recintes firals.
Sostenibilitat
Un futur que passa per ser sostenibles i innovar, manté el director general de Comerç en aquest Congrés de Fires, que va començar ahir i acaba avui, en el que es tracta, sobretot, del paper de les fires en un canvi que ha de venir plenament marcat pels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Organització de Nacions Unides. En aquest sentit, Torrades ha tornat subratlla la plena sintonia del Govern amb l’agenda mundial, en tant que “la sostenibilitat i la innovació són les dues grans palanques de futur de les fires que també identifica i recull el nostre Pla d’Acció 2022-2025”.
El director general aplaudeix el lema del congrés, que identifica les fires com a agents de canvi. “Les fires heu demostrat resiliència durant una etapa tan difícil com la del Covid, però també heu aconseguit aplicar i interioritzar noves maneres de fer que, accelerats per la pandèmia, han vingut per quedar-se”. És per això que ha animat el sector a “seguir innovant per a mantenir-se a l’avantguarda d’aquesta revolució, fent compatible el creixement amb la responsabilitat envers la societat i el planeta”.