Salut

Gastronomia

El passatge gurmet

Vuit restaurants gastronòmics i dues cocteleries de gran prestigi estan situades al petit passatge de la Concepció, que uneix el passeig de Gràcia amb la rambla de Catalunya

Destaca el Mordisco, el primer restaurant de disseny de Barcelona

El pas­satge de la Con­cepció, davant de la Pedrera i que uneix el pas­seig de Gràcia amb ram­bla de Cata­lu­nya, és un dels car­rers més petits que acu­mula més res­tau­rants gas­tronòmics de la ciu­tat. El res­tau­rant que va a fer popu­lar aquest pas­seig va ser el Mor­disco, el pri­mer res­tau­rant de dis­seny, el pri­mer que no sem­blava un res­tau­rant, amb tau­les com­par­ti­des, que va obrir abans dels Jocs Olímpics, quan Bar­ce­lona començava a rei­vin­di­car-se, i que es va fer famós per un car­tell de Javier Maris­cal. Un res­tau­rant que va ser el pri­mer pro­jecte de l’empresària Rosa Esteve i el seu fill Tomás Tar­ru­e­lla, fun­da­dors del Grup Tra­ga­luz, que van reno­var el sec­tor de la res­tau­ració a la capi­tal cata­lana. Al Mor­disco es reu­nia la bea­ti­ful peo­ple de la Bar­ce­lona preolímpica. Avui, con­ti­nua sent un lloc on men­jar bona cuina medi­terrània, de molta qua­li­tat i pro­xi­mi­tat, un local que con­ti­nua pre­si­dit pel dibuix de Maris­cal que el va fer famós i amb una façana impo­nent amb lle­tres “mos­se­ga­des”, obra de Mario Eske­nazi (dis­se­nya­dor, entre d’altres, del logo­tip del Banc de Saba­dell i de les ampo­lles del per­fum exclu­siu de Santa Eulàlia).

Pràcti­ca­ment al davant del Mor­disco però a l’altra banda del car­rer –entrant pel pas­seig de Gràcia, a una de les can­to­na­des hi ha la botiga Santa Eulàlia i a l’altra, Dolce&Gab­bana–, hi ha el Tra­ga­luz i, paret per paret, El Japonès, del mateix Grup Tra­ga­luz. El Tra­ga­luz va ser, després del Mor­disco, un dels pri­mers res­tau­rants de moda que es va obrir a la Bar­ce­lona olímpica, quan la ciu­tat va trans­for­mar-se en una urbs de dis­seny. La seva cuina moderna i inno­va­dora va con­ver­tir aquest res­tau­rant en un refe­rent de la ciu­tat, perquè ales­ho­res no n’hi havia pràcti­ca­ment cap com aquest. Allà, t’hi podies tro­bar des la gent que anava o sor­tia del cinema Casa­blanca, als jar­di­nets de Gràcia, fins a, uns anys més tard, el mateix Woody Allen quan va venir a la capi­tal cata­lana a rodar Vicky Cris­tina Bar­ce­lona. El res­tau­rant El Japonès, de cuina asiàtica d’alta qua­li­tat, hi toca paret per paret.

I al davant hi ha el Harry’s, amb una entrada espec­ta­cu­lar plena de tes­tos i plan­tes altes, que sem­bla una entrada de res­tau­rant de Nova York. El Harry’s, un res­tau­rant de cuina ita­li­ana (per tant, també piz­ze­ria, expert en agli­ata, pap­par­de­lle i tira­misús). Per­tany al grup Isa­be­lla’s, que té, entre d’altres, l’hotel Isa­be­lla’s House i els res­tau­rants Bella’s, Juli­eta’s, Valen­tina’s, Gala, Car­mina, Casa Isa­be­lla i Anita’s.

Des­taca en aquest pas­satge gur­met el Pur, del xef Nandu Jubany (que té una estre­lla Mic­he­lin pel seu res­tau­rant Can Jubany de Call­de­te­nes), i, al pis de baix, l’Impur, que és una coc­te­le­ria del mateix Jubany. El Pur va obte­nir, aquest mes de febrer, un sol Rep­sol. Després d’haver tan­cat durant la pandèmia, el novem­bre del 2021, el Pur va tor­nar a obrir amb la cuina d’alta qua­li­tat i els millors pro­duc­tes de tem­po­rada de pro­xi­mi­tat. L’Impur, la coc­te­le­ria de la casa, obre a par­tir de les cinc de la tarda i fins a les dues de la mati­nada. Els còctels d’autor que s’hi ser­vei­xen tenen sabors de tot el món, sense obli­dar els ingre­di­ents pro­pis de la Medi­terrània.

Car­les Gaig i el Petit Comitè

Des­taca també en aquest car­rer el Petit Comitè, un esta­bli­ment d’alta gas­tro­no­mia que, pri­mer, va estar en mans de Fermí Puig, després, de Nandu Jubany i ara ho està del xef Car­les Gaig, un dels més pres­ti­gi­o­sos de casa nos­tra, que té una estre­lla Mic­he­lin pel seu res­tau­rant Can Gaig, a l’Esquerra de l’Eixam­ple.

Davant del Petit Comitè hi ha el Boca Grande, que té una gran carta d’arros­sos i pei­xos, i el Boca Chica, al cos­tat, que és la coc­te­le­ria de la mateixa casa. Aquesta coc­te­le­ria és una de les que des­taca The World’s 50 Best Res­tau­rants& Bars de Bar­ce­lona, la llista que ha posat al cim dels millors bars del món els bar­ce­lo­nins el Para­diso, el Sips i el Two Sch­mucks. The World’s 50 Best Bars des­criu el Boca Chica com un dels bars més gla­mu­ro­sos de la ciu­tat i en des­taca “la sen­sació colo­nial del vell món, amb caps de cérvol, cati­fes per­ses i foto­gra­fies anti­gues a les parets que atra­uen, diu, els “més cool” de la ciu­tat.

Tanca el car­rer –on també hi ha la seu de Turisme de Bar­ce­lona– el Cafè de l’Arqui­tecte, que ara mateix porta el xef Jorge Aranda. Aquest és el res­tau­rant de l’hotel Sag­nier, a què també es pot entrar per la ram­bla de Cata­lu­nya. El majestuós edi­fici el va cons­truir Enric Sag­nier el 1892 perquè fos casa seva i el seu estudi d’arqui­tec­tura, i avui és un hotel de luxe. Però, si s’entra pel pas­satge de la Con­cepció, hi ha un bar on cada dia es pot esmor­zar sense exclu­si­vi­tats.

2
xefs
amb estrella Michelin, Nandu Jubany i Carles Gaig, tenen establiment en aquest carrer: el Petit Comitè i el Pur.
2
restaurants
d’aquest passatge tenen, a més a més, la seva cocteleria. El Pur té l’Impur i el Boca Grande té el Boca Chica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.