Salut

Informar millor sobre l’eutanàsia i escurçar-ne els terminis, reptes pendents

L’associació Dret a Morir Dignament reclama a Salut més divulgació entre els metges vinguts d’altres cultures

Creu que la prestació continuarà creixent

Fa poc més de dos anys que va entrar en vigor la llei que regula l’eutanàsia i més d’un centenar de persones ja han rebut aquesta prestació per part de la sanitat pública, una xifra que situa Catalunya com un dels punts amb més activitat de l’Estat. Però encara té marge de millora, segons la presidenta de l’associació Dret a Morir Dignament, Cristina Vallès, que pronostica que els pròxims anys la taxa d’eutanàsies hauria de continuar creixent fins a apropar-se a la de països amb més recorregut, on entre el 2% i el 4% de les defuncions són programades.

Per assolir aquesta normalització, l’entitat considera que el procés hauria d’incorporar algunes millores, com escurçar els tràmits en alguns punts sense afectar l’alt nivell de garanties que ja té. Per exemple, esquivant el període de reflexió obligatori de 15 dies si la persona ja tenia prèviament signat un document de voluntats anticipades. Però, fonamentalment, també caldria incidir, segons Vallès, a divulgar i informar sobre aquesta pràctica. “La ciutadania només coneix l’eutanàsia pels mitjans de comunicació. Està molt bé que n’informeu, però el Departament de Salut també n’hauria de fer divulgació”, explica la presidenta de DMD.

Els impulsors de l’eutanàsia sostenen que Salut hauria de fer formació al personal sanitari per normalitzar aquesta pràctica, insistint especialment “en la formació a persones procedents d’altres països que no coneixen el règim normatiu i legal d’aquest país”. També denuncien que hi ha “alguns metges” que no es consideren objectors, però que tampoc tiren endavant el procés d’eutanàsia quan els n’arriba una petició. “Sabem que passa, però no quants metges són ni com són. En tot cas, és una qüestió de formació”, argumenta Vallès. “Un metge no pot fer una desatenció. Guardar una petició al calaix és un greuge administratiu, deontològic i, fins i tot, és il·legal”, hi afegeix.

En general, però, la presidenta de Dret a Morir Dignament valora de manera força positiva com s’està desplegant la llei i, en aquest sentit, destaca sobretot la figura dels referents, un “element diferencial respecte a altres zones”. Els referents en eutanàsia són professionals sanitaris que s’han format en l’àmbit del final de vida que estan disponibles per ser contactats per part de qualsevol professional sanitari que rep una petició.

Millores en curs

A més, l’associació Dret a Morir Dignament ha aconseguit el compromís del Departament de Salut que els professionals sanitaris podran rebre i validar el certificat de voluntats anticipades de part dels pacients. Aquest tràmit permet fixar les instruccions mèdiques a seguir en cas que la persona tingui una malaltia incurable i discapacitant. Fins ara, aquest tràmit només es podia presentar en companyia de tres testimonis o prèviament validat per un notari. Això, a criteri de DMD, limitava les possibilitats de la gent d’edat avançada, que sovint té problemes per mantenir una vida social activa, especialment en cas de falta de recursos.

Durant el 2022, un total de 175 persones van demanar que se’ls apliqués l’eutanàsia, 91 de les quals ho van aconseguir i 55 van morir abans de concloure el procediment, que de mitjana es resol en 42 dies. La resta corresponen a informes amb resultat desfavorable, revocacions, ajornaments o processos que encara no s’havien resolt a final d’any, en el darrer recompte.

LA FRASE

Alguns metges no són objectors, però tampoc registren les peticions. Això també és una desatenció
Cristina Vallès
presidenta de l’associació Dret a Morir Dignament

LES XIFRES

42
dies
és la mitjana de temps de resolució dels casos, que a vegades arriba massa tard.
175
persones
van demanar la prestació de l’eutanàsia a Catalunya durant el 2022.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Sanció de 900.000 euros a Renfe per l’avaria de Gavà de fa un any que Adif va atribuir a un llamp

barcelona

Fan una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques

girona
Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU