Salut

Barcelona fa inspeccions informatives a 400 llars privades per prevenir el mosquit tigre

Tècnics especialitzats visiten habitatges de diferents barris per mostrar els focus de cria a patis, terrasses o jardins

L’Ajuntament va iniciar l’actuació al maig i preveu concloure-la el mes vinent

L’Ajuntament de Barcelona ha realitzat inspeccions informatives en 400 habitatges de la capital en el marc de la campanya denominada “A casa teva: fem prevenció del mosquit tigre”., pensada per reduir els focus de cria d’aquest insecte a llars particulars de la ciutat. La mesura, que es va posar en marxa el mes de maig i finalitzarà a l’octubre, consisteix en la visita de tècnics especialitzats, que mostren als veïns els focus potencials de cria de l’insecte als patis, les terrasses o els jardins i proporcionen als veïns i veïnes eines per combatre’l.

Alhora, s’ha fet una enquesta per valorar el grau de coneixement del problema per part de la ciutadania. En el marc del programa de vigilància i control de mosquits, s’han ampliat les zones de risc, que han passat de 82 a 100 punts repartits per l’espai públic barceloní, informa l’ACN.

La intervenció està impulsada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i té com a objectiu capacitar la ciutadania mitjançant la informació, la sensibilització i la conscienciació del problema que comporta la proliferació d’aquesta plaga. A més, s’emmarca en la voluntat de reduir els riscos que pot comportar el mosquit tigre en la possible transmissió de malalties importades. Tot plegat tenint en compte que aproximadament el 70% de l’activitat d’aquest vector es concentra en la propietat privada.

L’any 2021 ja es va fer una prova pilot d’aquesta campanya. En aquell moment es van visitar prop de 100 domicilis i, entre els principals resultats, es va observar una millora en el grau de coneixements dels mosquits i una àmplia reducció dels focus de cria.

El període de més activitat de mosquits és entre els mesos d’abril i novembre. Per això, durant aquests mesos l’ASPB intensifica les tasques de vigilància i control a la ciutat. D’una banda, identifica els espais públics amb elements de risc on potencialment poden proliferar els mosquits i on poden representar un problema, i es fa un seguiment continuat per intervenir de manera primerenca si se’n detecta activitat. A més, es fa una vigilància intensiva de les malalties transmeses per vectors i s’atenen les comunicacions ciutadanes relacionades amb la presència de mosquits.

L’any 2022 l’ASPB va revisar 51.532 punts de vigilància i control a l’espai públic, va detectar activitat en 552 i va efectuar 25.364 tractaments larvicides. D’altra banda, es van rebre i atendre 153 comunicacions ciutadanes. En les inspeccions fetes l’any 2022 es va detectar al voltant d’un 21% d’activitat.

De forma complementària, l’ASPB rep també informació de la ciutadania recollida per la plataforma de ciència ciutadana MosquitoAlert. El 2022 es van gestionar 114 comunicacions de punts de cria i adults i es va detectar activitat en un 4% dels analitzats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia