Salut

salut

La xarxa gironina de salut mental va atendre prop de 27.000 persones el 2022

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la Fundació Drissa, l’IAS i Support-Girona donen el tret de sortida a la campanya commemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental

Els centres comunitaris de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines van atendre a l’any 2022 un total de 26.710 persones. Concretament, els centres de salut mental d’adults (CSMA) van atendre 14.867 pacients. Del total, un 20% va rebre assistència per primer cop i el 60% eren dones, amb una mitjana d’edat de 51 anys. El nombre de persones ateses ha crescut un 3% respecte a l’any 2021. L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha donat a conèixer avui aquestes dades amb motiu del tret de sortida de la campanya commemorativa del Dia Mundial de la Salut, el proper 10 d’octubre, amb el lema “La salut mental és un dret humà universal”.

De les persones tractades als CSMA, el 32% va rebre un diagnòstic de trastorn de l’estat d’ànim, que va ser el de major freqüència, mentre que un 17% va ser tractat per un trastorn psicòtic o per un trastorn d’ansietat, a parts iguals. El 41% de les persones ateses va tenir un diagnòstic de complexitat de salut mental. El conjunt dels CSMA va registrar a l’any 2022 més de 93 mil visites.

Per la seva banda, els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) van atendre 7.225 persones, de les quals 2.411 acudien al centre per primera vegada. Del conjunt de pacients atesos, un 56% van ser dones, amb una mitjana d’edat de 14 anys (homes i dones). En relació amb els diagnòstics, els codis Z (circumstàncies psicosocials, econòmiques o personals que afecten la salut i generen malestar) continuen sent els més freqüents (20%), seguits del trastorn de l’espectre autista (19%) i del trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDHA) en un 16%. Del total de les persones ateses, un 23% complia criteris de persona amb una condició de complexitat en salut mental. El conjunt dels CSMIJ va fer a l’any 2022 més de 38.000 visites.

Al seu torn, els centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS) van atendre 4.417 persones al conjunt de la demarcació a l’any 2022. D’aquest conjunt, un 26% van ser nous pacients, en què l’alcohol continua sent la substància que va propiciar la primera visita en més del 52% dels casos, seguit de la cocaïna (24%) i del cànnabis (13%). Del total de pacients atesos més del 75% van ser homes, amb mitjana d’edat de 45 anys. Els CAS van registrar al 2022 un total de 49.626 visites assistencials.

Els serveis de rehabilitació comunitària (SRC) van atendre l’any passat un total de 555 persones, de les quals gairebé el 100% va millorar el seu estat funcional després d’un any d’assistir al servei.

En relació amb l’activitat dels equips PSI —Programa de Seguiment Individualitzat—, gestors de casos que atenen al lloc de vida de les persones, l’any passat van atendre més de 300 persones i van registrar un total de 4.630 visites. Les dades d’activitat també indiquen un increment de més del 8% en el nombre de pacients atesos (618) pels equips d’intervenció precoç de la psicosi. Un 18% van ser casos nous.

A l’any 2022 es van registrar un total de 5.407 urgències psiquiàtriques i 1.057 altes a la unitat de psiquiatria d’aguts, amb una estada mitjana de només 14 dies, resultat, en part, de la contenció i suport en la comunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia