Salut

Salut

Sembrant benestar

El CAP de Cubelles aprofita els horts de Can Travé per organitzar-hi activitats terapèutiques amb persones que pateixen soledat no volguda o malestar emocional

“Quan som en contacte amb la terra i fem feina, se’ns obliden els problemes”, diuen els pacients

Es vol crear un programa per a joves de famílies desestructurades

Can Travé és una construcció d’estil neoclàssic que alguns coneixen també com el palauet de Cubelles, atesa la magnificència de la que fou casa d’estiueig d’una família burgesa. La finca, ara de titularitat municipal, inclou un gran jardí amb espècies exòtiques i, en un racó, hi ha un hort comunitari que gestionen veïns del poble. D’un temps ençà, els dimecres al matí també tenen la col·laboració d’un grup de pacients del CAP de Cubelles immersos en un projecte que, per primer cop, integra el concepte d’hort terapèutic en l’atenció primària.

Glòria Basanta, infermera i referent de salut comunitària a l’ambulatori local, és una de les impulsores d’aquest projecte. “Sempre treballem sobre la base de la malaltia, i ho hem de continuar fent, però la idea en aquest cas era fer una transformació conceptual i adoptar una nova perspectiva: treballar sobre el concepte de la salut i sortir del CAP. Volíem fer que l’hort fos un nou espai de salut”, explica Basanta. El projecte està dirigit a persones que pateixen soledat no volguda, amb malestar emocional o que estan en risc d’exclusió social i vol abordar aquests problemes des d’un punt de vista holístic, i no només amb fàrmacs.

El primer programa pilot va arrencar al març i ha acabat ara fa poc amb molt bons resultats, de manera que d’aquí a un parell de setmanes s’activarà el programa de manera oficial amb quinze nous usuaris del CAP que s’estan seleccionant aquests dies.

La idea és que aquestes persones puguin interactuar, teixir xarxes, i també ocupar temps i esforços en el manteniment de les plantes. És un exemple de l’anomenada prescripció social que cada cop es potencia més per fer prevenció en salut i que aglutina diverses activitats en aquest espai agrícola. El projecte del CAP Cubelles-Cunit implica també els nous perfils incorporats recentment a la sanitat pública i, a banda de cuidar l’hort, també hi ha activitats amb la referent de benestar emocional que colidera el programa i amb la nutricionista i la fisioterapeuta.

“Les sessions comencen amb un repartiment de les tasques que s’han de fer aquell dia i un escalfament per no entrar de cop en l’activitat física. Després comencem amb les feines pròpies de l’hort (plantar, treure males herbes, collir, etc) i tanquem sessió amb un espai emocional per posar en comú allò que ha passat i com ens sentim”, explica Glòria Basanta.

L’activitat horticultora es combina amb petits tallers que incideixen en diferents aspectes de la salut. “Aprofitem el cicle de la terra i que l’hort descansa i requereix menys atenció a l’hivern per fer intervencions paral·leles, com per exemple d’higiene postural, olis medicinals, plantes aromàtiques…”, explica la infermera.

El programa pilot va implicar 13 persones i ha permès veure que el programa es podrà ampliar fins a 15, allargant també la durada fins a completar tot el cicle de les collites i abastant gairebé tot un curs escolar. A més, aquesta primera edició començarà a controlar-se també amb una sèrie d’enquestes i paràmetres per tractar de complementar l’experiència amb un estudi científic que demostri l’eficàcia d’aquestes intervencions, que les impulsores ja veuen en els primers participants. “Només cal veure amb quina cara hi entren i amb quina cara en surten; hi ha prescripcions que van més enllà del medicament que també ajuden”, corroboren. Els primers implicats en el projecte també s’adonen del canvi mental que han fet: “Quan som en contacte amb la terra i fem feina, se’ns obliden els problemes.”

Els participants són persones d’entre 55 i 85 anys, aproximadament, que mentre eren a la consulta amb el metge de família havien verbalitzat sentir malestar emocional. Uns quants també fan notar que no tenen una xarxa d’amistats perquè, en jubilar-se, han vingut a residir a la zona i han perdut el contacte amb el seu cercle habitual. Cuidant albergínies n’estan fent un de nou.

Molts perfils implicats
Els horts terapèutics van en augment, però fins ara no hi havia una implicació tan directa dels CAP en la seva utilització. A Can Travé, però, el perfil d’usuaris que l’aprofiten és divers. També hi van usuaris de les residències de gent gran de Cubelles i de l’Associació Fibroapoyo, que participen activament en el projecte. La resposta ha estat molt positiva i molts d’ells manifesten que se senten amb més energia per sortir de casa i relacionar-se. L’èxit del programa fa que també se’n vulgui crear un per a joves i adolescents de famílies desestructurades i en risc d’exclusió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto