Salut

sALUT

Gossos per millorar el benestar d’avis i infants amb autisme al Consorci Sanitari de Terrassa

El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha posat en marxa una teràpia pionera amb gossos per millorar el benestar de les persones grans amb deteriorament avançat i d’infants amb trastorns de l’espectre autista (TEA). La iniciativa, presentada aquest dimecres a la Llar Residencial Sant Llàtzer i que ja s¡aplica des del setembre, treballa els vincles entre els avis i els petits a través d’activitats amb els animals. Així es vol millorar la comunicació i la conducta de dos col·lectius molt sensibles en les relacions interpersonals.

Els terapeutes asseguren que han constatat canvis cognitius, físics i emocionals entre els assistents. La iniciativa s’ha posat en marxa a la Llar Residencial Sant Llàtzer amb alumnat de l’escola Bisbat d’Ègara i la col·laboració de la Fundación Manuel Lao.

Des de la Llar Residencial Sant Llàtzer apunten que el projecte es va començar a gestar fa sis anys per tal d’implantar noves teràpies sense intervenció farmacològica. La iniciativa va quedar aturada per l’esclat de la covid, un període que, precisament, va evidenciar la importància que tenien les relacions socials per a les persones grans.

En aquest sentit, quan els impulsors van reprendre la proposta, van decidir incloure els infants amb TEA, Asperger o trastorns de la comunicació social “perquè tenen un perfil similar als avis en aspectes com la comunicació o els trastorns de conducta”, apunta l’educadora Mercè Ramoneda.

La terapeuta Míriam Sánchez ressalta que el programa es basa en els vincles que s’estableixen amb els gossos, i no en l’animal en si. “És un vincle que no necessàriament ha de ser emocional, sinó que pot sorgir de compartir experiències noves i descobrir entorns i persones diferents”, afegeix.

En els tres mesos de funcionament de la teràpia, els terapeutes de la Llar Residencial han constatat millores comunicatives en els avis. En el cas dels infants, els educadors han detectat un progrés en l’atenció i l’expressivitat.

Marta Suana, directora de l’Escola Bisbat d’Ègara, ha volgut incidir en els canvis positius en els nens i nenes que participen en aquesta teràpia, a més del benefici per a les famílies. «Per a les famílies dels nens el fet de poder fer una activitat com aquesta, i sense cost, va ser una alegria enorme.»Sílvia Ros, educadora de l’escola Bisbat d’Ègara, ha explicat els canvis en els infants durant aquest primer trimestre de teràpia, amb deu sessions ja realitzades. «Son canvis petits però positius. A nivell social els infants interactuen més, també millora l’atenció i també hi ha millores a nivell físic: es mouen més i canvien l’expressió facial, somriuen més.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia