Salut

Salut

Primer assaig amb bons resultats del fàrmac Omomyc contra el càncer

Els resultats demostren que és segur i té activitat antitumoral

Els resultats del primer assaig clínic en fase I d’Omomyc (OMO-103) demostren que el nou fàrmac és segur i té activitat antitumoral. Omomyc, desenvolupat al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) a través de l’spin-off Peptomyc, té com a diana l’oncogen MYC, desregulat en la gran majoria de tumors però que fins fa poc temps es considerava inabastable terapèuticament. Els resultats, publicats a la resvista Nature, mostren com en alguns pacients, ha estat capaç d’estabilitzar o fins i tot reduir la malaltia. Com recullen les agències, a l’assaig han participat un tota de 22 pacients amb diferents tipus de càncer metastàtic avançat que, després d’haver rebut entre dues i dotze línies de tractament, no tenien més opcions terapèutiques. Els investigadors van comprovar que el fàrmac és segur, amb efectes secundaris lleus, i a més van observar beneficis clínics en els pacients: en 8 dels 12 als quals se’ls va realitzar un TAC després de 9 setmanes de tractament van veure una estabilització de la malaltia en què s’havia aturat el creixement del tumor.

L’estudi també ha permès identificar dos potencials biomarcadors en sang que podrien ser útils en el maneig de la malaltia a través de la biòpsia líquida. En l’actualitat, hi ha en marxa un assaig clínic fase Ib d’Omomyc en combinació amb el tractament estàndard en pacients amb càncer de pàncrees metastàtic en què els investigadors estan comprovant la validesa d’aquests biomarcadors.

Gràcies al treball de més de 20 anys d ela doctora Laura Soucek, directora del Programa de Teràpies Experimentals i cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO, s’ha pogut desenvolupar l’Omomyc, una mini-proteïna terapèutica. El primer assaig en humans va començar l’any 2021. El va impulsar la doctora Elena Garralda, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch del VHIO, en col·laboració amb dos hospitals de Madrid (Fundació Jiménez Díaz i HM CIOCC) . “En tractar-se de la primera vegada que s’utilitza aquest fàrmac en humans, un dels nostres objectius era demostrar que efectivament té un efecte sobre la seva diana MYC així com identificar possibles biomarcadors”, explica la doctora Soucek. L’objectiu és ara continuar investigant l’activitat antitumoral de MYC per cercar combinacions amb altres fàrmacs ja aprovats que permetin crear sinergies i augmentar l’eficàcia dels tractaments contra diversos tipus de càncer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona