Salut

Ripoll

Facilitar els àpats als qui els costa mastegar i empassar

La unitat de benestar de la Fundació MAP de Ripoll està duent a terme un projecte pioner per prevenir la disfàgia –dificultat per empassar líquids i sòlids per l’alteració d’una o més fases de la deglució– i també per millorar la qualitat de vida de les persones que la pateixen.

El projecte Deglució, disfàgia i nutrició ha de permetre millorar la salut en relació amb l’alimentació de les 160 persones ateses a l’entitat que pateixen aquesta problemàtica i hi treballa un equip que vetlla per la prevenció de les alteracions produïdes per la disfàgia i la millora dels àpats. Tot això, la Fundació MAP ho intenta aconseguir a través d’una bona presentació dels aliments, amb noves textures, amb productes de suport, amb la incorporació de nous recursos tecnològics per la disfàgia i, a més, també té en compte el vessant pedagògic incidint en la formació per als professionals i les seves famílies. Durant el 2023, s’ha iniciat el treball de tots aquests aspectes, incidint sobretot en persones en procés d’envelliment i envelliment prematur.

La disfàgia afecta sobretot persones grans amb discapacitat ateses a la residència, però també altres persones vinculades a diferents serveis de l’entitat. En l’àmbit de salut, la disfàgia juga un paper molt important perquè pot causar infeccions respiratòries, desnutrició, deshidratació i baix pes.

Salut i nutrició

Amb aquest projecte, el MAP vol contribuir a prevenir i reduir malalties respiratòries derivades de la disfàgia, millorar l’estat nutricional de les persones afectades, augmentar l’autonomia i el benestar personal en els seus àpats i augmentar el coneixement i sensibilitzar sobre la importància de la disfàgia i l’alimentació.

Entre altres coses, els tècnics especialistes de la Fundació MAP estan recollint dades i analitzant-les per poder formular millores per a aquest col·lectiu i comunicar-les als professionals de suport i als familiars, estan introduint aigües gelificades per millorar la hidratació i estan guiant per a la compra de productes per a la realització dels àpats –mobiliari adaptat, motlles i productes de suport adaptats, material per poder fer uns àpats adaptats a les necessitats de cada persona– i també intervenen revisant menús i la qualitat nutricional dels triturats per part de professionals especialitzats d’infermeria i dietètica i nutrició.

A més, duen a terme sessions de logopèdia especialitzades per millorar la deglució i millorar les postures compensatòries, també de fisioteràpia i formació a professionals i familiars sobre alimentació i la disfàgia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona