Salut

Infermeres que defensen infermeres

Un sindicat minoritari aconsegueix una vaga històrica del col·lectiu

Quan Infermeres de Catalunya, un sindicat minoritari, va convocar el desembre passat una vaga indefinida per denunciar les condicions laborals d’un col·lectiu que se sent explotat i menyspreat, ningú no pensava que aquella crida connectaria amb el sentiment general de moltes professionals que van decidir plantar-se i dir prou. Durant un mes i mig les infermeres van sortir al carrer per cridar molt fort el seu malestar i finalment van acabar desconvocant la vaga després d’assolir uns acords per millorar el seu dia a dia amb el conseller de Salut, Manel Balcells

Però des d’aquella mobilització Infermeres de Catalunya ha anat guanyant terreny, ja té representació a l’ICS i fins i tot ha aconseguit situar-se per davant del sindicat majoritari, Satse, a les eleccions del Consorci Sanitari de Terrassa. La seva presidenta, Núria Guirado, explica l’èxit de la vaga pel fet que l’organització hagi sabut entendre els canvis socials i la realitat de les infermeres per buscar una solució als seus problemes.

No critica els sindicats que fa anys que lluiten per ampliar drets, però sí que pensa que ha arribat el moment de fer les coses d’una altra manera. “Sense els sindicats més assentats no estaríem aquí, han fet molt bona feina, però quan fa molt de temps que fas el mateix t’acomodes. A més, reben subvencions i, per tant, no són tan lliures per lluitar”, manifesta Guirado.

Infermeres de Catalunya, en canvi, només viu de les quotes que paguen els afiliats. Ni subvencions, ni persones alliberades ni afinitats polítiques, diu.“El món ha canviat molt en els últims anys i cal evolucionar”, assenyala Guirado, que destaca el fet que ningú deixi de treballar per fer tasques sindicals. “Som infermeres que defensen infermeres, un sindicat de proximitat. I precisament perquè no ens desvinculem de la tasca assistencial ni ens allunyem dels centres sanitaris coneixem bé els problemes, els patim en carn pròpia.” I assegura que és més difícil confiar en algú que “només ve quan hi ha eleccions”.

El sindicat va néixer el novembre del 2019 en un dinar a un MacDonalds. “Vam quedar quatre amics i vam pensar que Catalunya necessitava un sindicat diferent, centrat només en els drets de les infermeres.” De seguida van preparar els estatuts i els van presentar a Treball. “A Catalunya la situació de les infermeres és molt diferent a la resta de l’estat, tenim més competències i més responsabilitat, però, en canvi, no hi ha un reconeixement a aquesta tasca”, insisteix la presidenta d’Infermeres de Catalunya.

Tot i haver arribat a un acord, el sindicat segueix vigilant el compliment dels temes pactats. “No ens tremolarà el pols si hem de convocar noves mobilitzacions”, diu Guirado, que assegura que en cap cas han deixat enrere les seves reivindicacions ni l’esperit de la campanya de conscienciació Les infermeres diem prou, que va acabar en la mobilització.

Un dels elements importants per entendre de quina manera ha calat el sindicat entre el col·lectiu és l’ús que fan de les xarxes socials. “No fem servir paper. Ho comuniquem tot per les xarxes. Per convocar la vaga vam fer una consulta entre els afiliats i més de 90% s’hi va pronunciar a favor”.

Cap a una confederació estatal
L’onada de protestes impulsada pel nou sindicat Infermeres de Catalunya ha esdevingut un referent per a la resta d’associacions d’infermeres de l’Estat. Fins al punt que moltes comunitats ja treballen per muntar una confederació estatal de sindicats d’infermeres. Tot i les diferències, tenen també molts temes en comú, entre els quals la lluita per la reclassificació professional del col·lectiu d’A2 a A1. Infermeres de Catalunya aspira a ser “palanca de canvi” per a tota la infermeria, no només a Catalunya, sinó a tot el territori estatal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona