Salut

Professionals sanitaris de l'ICS i l'IAS comparteixen reptes i necessitats

Professionals de l’ICS a Girona i de l’IAS van compartir reptes i necessitats clíniques detectades a partir de la seva experiència durant la Jornada Hospital Connection, que impulsa CataloniaBio & HealthTech, entitat que aplega més de 200 empreses del sector de la biomedicina i la salut a Catalunya. L’acte, celebrat dimecres a la Farinera Teixidor de Girona, va permetre presentar els cinc reptes més rellevants, procedents de diverses àrees assistencials dels hospitals Trueta i Santa Caterina, de l’atenció primària i de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, i que suposen una oportunitat per al desenvolupament de solucions conjuntes hospital-empresa per arribar al pacient.

Amb el títol “Necessitats clíniques no resoltes: la visió de l’ICS Girona i l’Institut d’Assistència Sanitària”, la Jornada va ser una oportunitat per escoltar de primera mà els professionals dels centres i les necessitats segons la seva experiència diària amb els pacients i procediments. La configuració de la Jornada s’ha estat treballant durant les darreres setmanes, en les quals des de la Unitat d’Innovació impulsada recentment per l’ICS Girona i l’IAS s’ha gestionat la recepció i valoració de les propostes fetes pels seus professionals. En total es van rebre 45 propostes procedents del Trueta, del Santa Caterina, de l’atenció primària i de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, de les quals cinc van ser les seleccionades per ser presentades durant la Jornada de dimecres. A l’hora de determinar les escollides, s’han seguit criteris relacionats amb el seu valor innovador, l’impacte que poden tenir en el sector i la viabilitat del desenvolupament.

Àngels Morales, gerenta de l’ICS Girona i l’IAS, i Cristina Adroher, directora d’Estratègia, Innovació i Qualitat, van ser les encarregades de donar la benvinguda al centenar d’assistents abans d’iniciar l’exposició dels cinc reptes a càrrec dels seus impulsors. Aquestes intervencions van permetre explicar les principals característiques de cada proposta, la situació de partida, els requeriments específics per assolir la solució desitjada i l’evolució plantejada.

Amb el títol ‘Geolocalització de material hospitalari’, representants d’infermeria de l’IAS van exposar el primer repte, basat en la necessitat de disposar d’una tecnologia que permeti localitzar l’aparellatge hospitalari i, com a conseqüència, millorar la gestió del seu ús. D’aquesta manera, s’evitaria la pèrdua de temps que sovint provoca la cerca d’aquest material pel fet de ser compartit i que endarrereix l’inici dels procediments.

El repte presentat des de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions es va centrar en la resolució de problemes a través de l’autoregulació emocional. Per aconseguir-ho, es proposa desenvolupar una tecnologia que permeti entrenar determinats pacients mitjançant exercicis mentals que afavoreixin la seva capacitat d’identificar i gestionar situacions problemàtiques per millorar la seva resposta emocional.

Per la seva part, des del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’IAS va identificar la necessitat de disposar d’un dispositiu per monitorar els parts a la banyera de manera més precisa respecte als mètodes actuals. En aquest context, el dispositiu hauria de fer una determinada anàlisi de l’aigua i determinar valors que permetin determinar millor aquells casos en què hi ha risc per a la mare.

Des d’Anestesiologia del Trueta, el repte presentat va reflectir el benefici que suposaria integrar la intel·ligència artificial (IA) en els processos de programació quirúrgica i aprofitar la capacitat d’aquesta tecnologia per gestionar les dades, els temps de les intervencions i els equips quirúrgics requerits per treure’n més bon rendiment.

Finalment, des del Servei de Neurologia del Trueta es va destacar la capacitat de potenciar els procesos de rehabilitació a partir de la realitat virtual i la ludificació. Una tecnologia que s’està aplicant en entorns de rehabilitació postictus, però que presenta clares opcions per seguir explorant millores o ampliar l’àmbit d’aplicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Nova detenció d’una dona per la mort violenta d’un home

barcelona

Comencen les restriccions d’accés al Cap de Creus des de Roses

ROSES

Els 40 anys de l’EOI de Girona: del VHS a la semipresencialitat

Girona
Joan Torra
Rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP)

“Nosaltres pensem Déu des de la societat catalana, un goig i un repte”

Barcelona
La monarquia
Lluís Simon

‘¿Qué pone en tu DNI?’

Estat espanyol

Les monges de Belorado ratifiquen la sortida de l’església

Barcelona
Trànsit

21 km de cua a l’AP-7 entre Llinars i Santa Perpètua en l’operació sortida

Aràbia Saudita

La calor extrema provoca més d’un miler de morts en la peregrinació a la Meca

Barcelona
economia

L’Audiència Nacional investiga si Naturgy va alterar els preus durant pandèmia

barcelona