Salut

Inverteixen 1,6 milions en una nova cadena robòtica que analitza la sang

El Laboratori Clínic Territorial Girona, ubicat al Parc Hospitalari Martí i Julià, ha posat en marxa aquesta setmana una nova cadena robòtica per realitzar hemogrames en sang total que, entre altres millores, permetrà prioritzar les mostres més urgents, guanyar en qualitat i en rapidesa, així com incrementar la capacitat d’analitzar més mostres a la vegada. Durant la setmana passada es va dur a terme el canvi tecnològic, que aquesta setmana ja és pràcticament del tot operatiu. Aquesta renovació és fruit d’un concurs públic de tots els laboratoris de l’ICS amb una despesa total de gairebé 6 milions d’euros a 5 anys, 1,6 milions dels quals recau a Girona.

Aquest equipament realitzarà tots els hemogrames sol·licitats pels centres d’atenció primària i hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS), l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i la Fundació Hospital de Campdevànol, actualment uns 2.000 hemogrames cada dia que arriben a través dels 150 mòduls d’extracció repartits arreu del territori de la Regió Sanitària Girona.

Amb aquesta renovació tecnològica, el Laboratori Clínic fa un salt qualitatiu en el processament de mostres, ja que els resultats es donaran amb més informació. El nou equipament tecnològic aplica regles i algoritmes informàtics que permeten prioritzar els hemogrames més urgents (com els dels pacients oncològics) envers la resta, de manera que es prioritzaran i seleccionaran automàticament els que cal processar amb més rapidesa.

La nova cadena també permet analitzar més quantitat de mostres a la vegada i guanyar, per tant, en velocitat i en capacitat productiva. Malgrat que es podrien analitzar fins a 4.000 mostres al dia, de moment no es preveu incrementar-ne el volum perquè ara mateix no és necessari. En els darrers tres anys, s’ha passat de fer 1.500 hemogrames al dia a fer-ne uns 2.000, de manera que la nova cadena permetria donar resposta en cas de més creixement.

A diferència de la maquinària que hi havia fins ara, la nova cadena d’hematimetria incorpora també un robot preanalític, que facilitarà la tasca d’inserció de tubs de mostra a analitzar dins la cadena.

Més de vuit milions de proves cada any

El Laboratori Clínic Territorial Girona realitza i facilita informació i serveis de medicina de laboratori d’alta qualitat, útils per a la prevenció i el diagnòstic, pronòstic, seguiment i tractament de les malalties. Disposa d’una àmplia cartera de serveis (més de 1.000 proves) que està en constant evolució i creixement. La major part de les proves del catàleg de serveis es realitzen internament, gràcies a l’ampli equipament i a la tecnologia innovadora de què disposa el Laboratori. Només una petita part de les proves s’externalitzen en altres laboratoris de la xarxa pública.

El Laboratori Cínic està format per un equip de gairebé 130 professionals que inclou personal facultatiu especialista en anàlisis clíniques, bioquímica, immunologia, genètica, hematologia i microbiologia, així com personal tècnic superior en biodiagnòstic avançat, i personal tècnic de laboratori, diplomat en infermeria i auxiliar administratiu. Tothom treballa coordinadament i genera gairebé vuit milions de resultats anuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia