Salut

salut

Salut detecta el virus de la poleo en aigües residuals del Besòs

Ha alertat els centres sanitaris de Barcelona per comprovar si hi ha alguna persona infectada

La cobertura de la vacuna és del 95,7% i el risc de transmissió és baix

El departament de Salut ha detectat la presència del virus de la poleo circulant per aigües residuals del Besòs i ha iniciat una investigació per buscar si hi ha alguna persona infectada. Així ho recull l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) a la seva pàgina web , on s’esplica que la presència del poliovirus s’ha detectat fent anàlisis microbiològiques rutinàries a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals del Besòs. La Secretaria de Salut Pública i l’Agència de Salut Pública de Barcelona han activat el protocol per monitoritzar la circulació del poliovirus a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb la intensificació de les anàlisis d’aigües residuals i la identificació de possibles casos als centres sanitaris.

El poliovirus és un virus que afecta el sistema nerviós i pot causar poliomielitis. La infecció per poliovirus es transmet a través del contacte amb aigua o aliments contaminats per femtes. Segons l’Agència de Salut Pública, la detecció del poliovirus en aigües residuals indica la contaminació d’aigües i disseminació del virus per l’excreció via fecal d’alguna persona infectada.

Tanmateix, es remarca que la qualitat de l’aigua de consum humà en l’àrea geogràfica afectada no es veu compromesa “de cap manera”, ja que està garantida pels diferents circuits dels processos de potabilització de l’aigua.

A nivell global, la poliomielitis ha estat erradicada en la majoria dels països del món però poden donar-se casos en poblacions fins i tot amb altes cobertures vacunals (»95%), com és el cas de Catalunya. Generalment, és asimptomàtica en la majoria dels casos, ja que aproximadament el 90% de les persones infectades no mostren símptomes. Tot i això, pot generar paràlisi, especialment a les extremitats inferiors.

Cerca de casos

A banda d’activar els protocols a l’AMB, s’han fet també les corresponents notificacions als organismes estatals i internacionals. En concret, segons explicita l’Agència de Salut Pública, s’ha notificat al Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), s’han enviat mostres al Centre Nacional de Microbiologia (CNM) i s’ha iniciat la implementació de les actuacions establertes al Pla d’Acció d’Espanya per a l’Eradicació de la Poliomielitis tenint en compte el context d’alta immunitat davant de poliomielitis de la població general.

Aquestes accions inclouen, entre altres, la cerca activa de casos als centres assistencials i la vigilància activa amb cerca prospectiva i retrospectiva de casos sospitosos. A escala poblacional, la cobertura vacunal a Catalunya és elevada, del 95,7% per a la primovacunació i es considera que de manera general hi ha un risc baix de transmissió d’aquesta malaltia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia