Salut

Salut

Es crea un consorci, coliderat per la Vall d’Hebron, per millorar l’atenció a pacients amb ictus

El projecte Umbrella es desenvoluparà en cinc anys amb una inversió de prop de 27 milions d’euros

Utilitzaran la intel·ligència artificial (IA) i les tecnologies digitals més punteres per transformar el diagnòstic

“Umbrella representa una revolució en l’atenció a l’ictus que accelerarà l’accés a diagnòstics i tractaments innovadors, personalitzats i de primera línia per a milers de pacients a Europa”, assegura el doctor Carlos Molina, cap del grup de Recerca en Ictus del Vall d’Hebron Institut de Recerca i coordinador científic del projecte. En aquest context, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) codirigià amb la companyia Siemens Healthineers un consorci europeu format per 25 socis públics i privats per desenvolupar solucions basades en intel·ligència artificial (IA) i les tecnologies digitals més punteres per implantar un “canvi radical” en tota l’atenció als pacients amb ictus, des d’abans d’arribar a l’hospital fins després de tornar a casa, segons ha explicat Molina en la presentació de la iniciativa. En concret, es vol transformar el diagnòstic de l’ictus, reduir el temps de trastament i millorar els resultats clínics a llarg termini. També es vol contribuir a comprendre millor l’ictus i les seves causes per avançar en la prevenció. El projecte Umbrella s’allargarà durant cinc anys i té un pressupost de 26,9 milions d’euros. Segons apunten els impulsors, es preveu que més d’un milió de pacients amb ictus isquèmic i hemorràgic agut i prop de 10 milions de supervivents es beneficiaran a la Unió Europea. El projecte reuneix un consorci format per 7 hospitals de primer nivell d’Espanya, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, Alemanya i els Països Baixos, infraestructures europees de recerca i més de 20 organitzacions privades, des de petites empreses emergents fins a grans corporacions multinacionals.

El projecte recollirà dades de forma sistemàtica sobre accidents cerebrovasculars -com de protocols; sistemes de comunicació; tècniques d’imatge o programes de rehabilitació virtual a casa- per desenvolupar models predictius basats en IA que permetin millorar el diagnòstic, la selecció de tractaments o l’avaluació del risc de tornar a patir un ictus. “Crearem un nou estàndard de tractament de l’ictus basat en dades, que és el futur de la medicina personalitzada”, ha recalcat el doctor Molina, coordinador científic del projecte, en la seva presentació aquest dimecres. Una altra de les idees dels impulsors d’Umbrella és escalar a altres hospitals i països el model que Vall d’Hebron va posar en marxa fa uns mesos i que consisteix a concentrar els recursos diagnòstics i de tractament en una sola sala per escurçar el temps de resposta; el concepte One Step. També volen implantar més recursos diagnòstics a les ambulàncies i tecnologia perquè estiguin “completament connectades” amb l’hospital comarcal i el centre de referència de l’ictus des del primer moment. 

 Un ictus es produeix quan el flux sanguini al cervell queda bloquejat per un coàgul (isquèmic) o la ruptura d’un vas sanguini (hemorràgic). Quan apareixen els símptomes, el diagnòstic precoç és crucial per prevenir les seqüeles i salvar la vida. En un pacient amb ictus, es calcula que cada minut moren dos milions de neurones i per això se sol dir que "temps és cervell". En el marc d’aquest projecte, també hi ha sobre la taula estendre una altra iniciativa de Vall d’Hebron, el projecte Nora; una aplicació per fer seguiment dels pacients un cop reben l’alta i tornen a casa i millorar el compliment de la pauta mèdica i el control dels factors de risc vascular. Un dels objectius és reduir els reingressos hospitalaris després d’un ictus per sota del 15% i els accidents recurrents per sota del 25% al cap d’un any, quan ara es troben en el 25% i el 30% a nivell europeu. A més, els investigadors volen comprendre millor l’ictus i les seves causes, així com avançar en estratègies de prevenció. L

a Innovative Health Iniciative (IHI) -una col·laboració entre la Unió Europea i socis industrials- contribuirà en el projecte amb 14,8 milions d’euros. Els altres 12,1 milions amb què compta Umbrella aniran a càrrec dels socis industrials del propi projecte, entre els quals hi ha AstraZeneca, Janssen, Philips o Siemens. També forma part del consorci una associació de pacients, Stroke Alliance For Europe (SAFE), i col·laboradors públics, entre els quals universitats i l’Organització Europea per a l’Energia Nuclear (CERN). Més d’un milió de persones pateixen un ictus cada any a Europa i prop de 10 milions viuen amb seqüeles. És una de les principals causes de discapacitat en adults a Europa i provoca prop de 460.000 morts l’any, segons dades facilitades pels impulsors del projecte. Es preveu que la incidència dels accidents cerebrovasculars augmenti per l’envelliment de la població i l’increment de factors de risc com patir diabetis o obesitat o l’exposició a contaminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.