Salut

salut

El codi d’alerta per intoxicació s’ha activat 15 vegades aquest any

L’activació de la prealerta per intoxicació greu, coneguda com a Codi TOX, ha permès prioritzar l’ingrés dels pacients de manera directa a la unitat de cures intensives (UCI) de l’hospital de Santa Caterina de Salt en 15 ocasions durant l’any 2024. Aquest Codi es va posar en marxa el 2019 a la regió sanitària de Girona com a projecte pilot i, malgrat la interrupció obligada per la pandèmia, ara ja està plenament consolidat.

Segons el Codi TOX, la unitat de crítics del Santa Caterina –que està integrada amb l’UCI del Trueta– és l’encarregada de centralitzar la recepció d’aquells pacients adults de la regió sanitària de Girona que han requerit la màxima prioritat (Prioritat zero, P0) a l’hora de rebre atenció especialitzada per aconseguir eliminar el tòxic.

Precisament, la rapidesa és un factor especialment determinant en aquests casos, ja que és molt important administrar un antídot o aplicar tècniques terapèutiques de depuració del tòxic. Quan l’activació del codi té prioritat P0, es posa en prealerta l’UCI del Santa Caterina per l’imminent trasllat directe d’un adult intoxicat en una situació de clara inestabilitat clínica, com pot ser el fet de trobar-se inconscient. Entre gener i el 9 d’octubre de 2024 s’han registrat 15 d’aquests casos. Si el pacient està estable, tot i patir una intoxicació potencialment greu (prioritat P1), el SEM el trasllada primer al servei d’urgències de l’hospital de la seva zona.

En el cas del Trueta, cada any pot arribar a atendre un miler de visites a urgències vinculades a intoxicacions de diferent grau, ja sigui per algun tipus d’ingesta, abús de substàncies o emmetzinament. En molts casos, estan vinculades a l’àmbit domèstic.

En són una excepció les intoxicacions per ingesta de càustics o les intoxicacions en infants, els quals es deriven directament a l’hospital Josep Trueta, on hi ha l’equip assistencial que pot atendre aquests casos. Pel que fa a intoxicacions per monòxid de carboni, el trasllat es fa un centre preparat per prestar teràpia hiperbàrica que, en el cas de la Regió Sanitària de Girona, es troba a l’Hospital de Palamós.

La importància d’una actuació ràpida i coordinada quan es tracta d’intoxicacions es posarà en relleu durant les Jornades de Toxicologia Clínica i Toxicoviligància organitzades entre el 16 al 18 d’octubre a l’Auditori Josep Irla de Girona per la Fundació Espanyola de Toxicologia (FETOC) amb la col·laboració del Trueta i el Santa Caterina. Durant aquests tres dies, en els quals s’espera reunir un centenar d’assistents, reconeguts especialistes catalans i de l’Estat posaran de manifest el vessant multidisciplinari que defineix l’estudi i el tractament de la toxicologia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia