Dissenyen al Trueta un projecte per disminuir els casos de pancreatitis
L'ha portat a terme un equip de quatre professionals que ha fet una estada a l'hospital en el marc del programa d·HEALTH
L’equip de quatre professionals que va realitzar una estada a la Unitat d’Endoscòpia Digestiva a l’Hospital Trueta ha completat la seva participació al programa d·HEALTH per a la innovació i l’emprenedoria en l’àmbit de la salut amb la presentació d’un projecte que consisteix en el disseny d’una cànula bioabsorbible destinada a disminuir casos de pancreatitis.
En concret, el disseny desenvolupat es dirigeix a l’ús en proves denominades CPRE (colangiopancreaticografia retrògrada endoscòpica), consistents en una intervenció mixta endoscòpica i radiològica que es realitza per observar i tractar malalties dels conductes biliars i del pàncrees.
La pancreatitis és una inflamació del pàncrees que pot provocar dolor agut a la zona abdominal i que, en determinats casos pot, derivar en complicacions. Entre els diferents contextos que poden causar una pancreatitis hi ha les proves CPRE que, entre altres patologies, són comunes per tractar determinats casos de pedres biliars. A la Unitat d’Endoscòpia digestiva del Trueta es van fer 512 d’aquestes proves entre l’1 de gener i el 30 de novembre de 2024. Una xifra similar a les 522 registrades durant el 2023. Tot i la progressiva millora de la tècnica i de l’administració de fàrmacs, la incidència de les pancreatitis en diferents graus posteriors a una prova CPRE se situa habitualment entre el 4% i el 6% (la majoria lleus). Precisament, per disminuir aquest percentatge, l’equip del programa d·HEALTH vinculat al Trueta, així com a l’IDIBGI, ha posat el focus en el desenvolupament d’aquest tipus de cànula bioabsorbible i amb propietats més anatòmiques per tal que el procediment sigui més eficient i segur.
El disseny projectat és el resultat d’un procés d’observació i recerca elaborat a l’àrea d’endoscòpies del Trueta pels quatre components de l’equip, que destaca pel seu perfil pluridisciplinari que inclou formació mèdica (Montserrat Arzoz), de l’enginyeria (Aniol Bosch i Antonio Guerra) i de la consultoria en innovació i el màrqueting (Ricart Lluís). El maig de 2024 van realitzar la immersió clínica que els va permetre observar els procediments, aparells i materials amb l’objectiu d’identificar les necessitats clíniques no resoltes i aquells punts susceptibles de generar noves solucions.
Després d’una primera llista, amb prop de 100 necessitats detectades, un intens procés de cribratge ha acabat per determinant el projecte final, presentat el passat desembre en l’acte de graduació del programa d·HEALTH, que va posar fi a vuit mesos de formació.
A partir d’ara, els següents passos a realitzar aniran dirigits a impulsar la transferència del projecte cap al sector productiu. En aquest procés, l’equip continuarà disposant del suport de la Unitat d’Innovació ICS-IAS destinada a potenciar la capacitat dels centres sanitaris i els seus professionals com a generadors d’idees de valor i a fomentar la transformació d’aquestes en tecnologies o serveis assistencials aplicables a l’àmbit sanitari.
La creació de la Unitat, ara fa un any, també va propiciar l’accés al programa d-HEALTH, un dels de més prestigi en l’àmbit europeu pel que fa a la formació i l’emprenedoria en salut, sent el Trueta el primer centre de fora de la demarcació de Barcelona que ha participat en el programa.