Salut

salut

Una dieta saludable millora la qualitat del semen

Un estudi liderat per la Rovira i Virgili confirma que consumir aliments ultraprocessats, sucres i greixos saturats perjudica a la fertilitat

Mantenir una dieta saludable, rica en fruita, verdura i greixos no saturats , millora la qualitat de l’esperma. Així ho conclou un nou estudi liderat per la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que després d’analitzar la dieta de 200 homes sans i en edat fèrtil ha conclòs que hi ha una relació entre els patrons alimentaris i el semen. En canvi, un alt consum d’aliments ultraprocessats, sucres i greixos saturats incideix directament en una pitjor qualitat del semen. Els resultats de la investigació ha estat publicada per la revista ’Andrology’.

La infertilitat és un problema que afecta un 17,5% de parelles en edat reproductiva a tot el món, segons apunten des de la URV. A més, en els darrers 40 anys, s’ha reduït notablement el recompte d’espermatozous en els homes, un fet que s’agreuja en el cas dels homes que viuen en països industrialitzats, segons afirmen des de la universitat. Davant aquestes constatacions la URV ha realitzat aquesta recerca, per tal d’establir la relació entre els patrons dietètics i la qualitat de l’esperma.

Existeixen estudis anteriors que estableixen relacions entre el consum de peix, fruita seca, fruita i verdura, així com d’aliments rics en omega tres, antioxidants i vitamines, i la qualitat espermàtica. Aquest estudi, a diferència dels anteriors, examina els patrons dietètics en conjunt en comptes d’enforcar-se en aliments o nutrients aïllats. L’objectiu és proporcionar una visió integral de com la dieta es relaciona directament amb la qualitat de l’esperma.

L’anàlisi s’ha enfocat en patrons dietètics saludables, que es van establir mitjançant escales com la dieta mediterrània, l’índex de dieta saludable basada en plantes o la puntuació de la dieta sostenible EAT-Lancet. També es va fer un seguiment dels patrons alimentaris no saludables i els paràmetres a analitzar es van establir a través de l’índex de dieta no saludable basada en plantes o la dieta occidental.

L’equip d’investigadors que ha desenvolupat aquest estudi forma part de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) I el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn). Aquest assegura que la troballa “representa un avenç important en la comprensió de la relació entre la dieta i la qualitat del semen i ens suggereix que mantenir un patró dietètic saludable pot ser clau per a un estil de vida que afavoreixi la salut reproductiva”. També anticipen que els resultats d’aquesta investigació puguin “tenir implicacions significatives per a l’elaboració de noves estratègies de promoció i prevenció de la salut en aquest àmbit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia