Salut

salut

Una dieta saludable millora la qualitat del semen

Un estudi liderat per la Rovira i Virgili confirma que consumir aliments ultraprocessats, sucres i greixos saturats perjudica a la fertilitat

Man­te­nir una dieta salu­da­ble, rica en fruita, ver­dura i grei­xos no satu­rats , millora la qua­li­tat de l’esperma. Així ho con­clou un nou estudi lide­rat per la Uni­tat de Nutrició Humana de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili (URV) que després d’ana­lit­zar la dieta de 200 homes sans i en edat fèrtil ha conclòs que hi ha una relació entre els patrons ali­men­ta­ris i el semen. En canvi, un alt con­sum d’ali­ments ultra­pro­ces­sats, sucres i grei­xos satu­rats inci­deix direc­ta­ment en una pit­jor qua­li­tat del semen. Els resul­tats de la inves­ti­gació ha estat publi­cada per la revista ’Andro­logy’.

La infer­ti­li­tat és un pro­blema que afecta un 17,5% de pare­lles en edat repro­duc­tiva a tot el món, segons apun­ten des de la URV. A més, en els dar­rers 40 anys, s’ha reduït nota­ble­ment el recompte d’esper­ma­to­zous en els homes, un fet que s’agreuja en el cas dels homes que viuen en països indus­tri­a­lit­zats, segons afir­men des de la uni­ver­si­tat. Davant aques­tes cons­ta­ta­ci­ons la URV ha rea­lit­zat aquesta recerca, per tal d’esta­blir la relació entre els patrons dietètics i la qua­li­tat de l’esperma.

Exis­tei­xen estu­dis ante­ri­ors que esta­blei­xen rela­ci­ons entre el con­sum de peix, fruita seca, fruita i ver­dura, així com d’ali­ments rics en omega tres, anti­o­xi­dants i vita­mi­nes, i la qua­li­tat espermàtica. Aquest estudi, a diferència dels ante­ri­ors, exa­mina els patrons dietètics en con­junt en comp­tes d’enfor­car-se en ali­ments o nutri­ents aïllats. L’objec­tiu és pro­por­ci­o­nar una visió inte­gral de com la dieta es rela­ci­ona direc­ta­ment amb la qua­li­tat de l’esperma.

L’anàlisi s’ha enfo­cat en patrons dietètics salu­da­bles, que es van esta­blir mit­jançant esca­les com la dieta medi­terrània, l’índex de dieta salu­da­ble basada en plan­tes o la pun­tu­ació de la dieta sos­te­ni­ble EAT-Lan­cet. També es va fer un segui­ment dels patrons ali­men­ta­ris no salu­da­bles i els paràmetres a ana­lit­zar es van esta­blir a través de l’índex de dieta no salu­da­ble basada en plan­tes o la dieta occi­den­tal.

L’equip d’inves­ti­ga­dors que ha desen­vo­lu­pat aquest estudi forma part de l’Ins­ti­tut d’Inves­ti­gació Sanitària Pere Vir­gili (IISPV) I el Cen­tre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisi­o­pa­to­lo­gia de l’Obe­si­tat i Nutrició (CIBE­Robn). Aquest asse­gura que la tro­ba­lla “repre­senta un avenç impor­tant en la com­prensió de la relació entre la dieta i la qua­li­tat del semen i ens sug­ge­reix que man­te­nir un patró dietètic salu­da­ble pot ser clau per a un estil de vida que afa­vo­reixi la salut repro­duc­tiva”. També anti­ci­pen que els resul­tats d’aquesta inves­ti­gació puguin “tenir impli­ca­ci­ons sig­ni­fi­ca­ti­ves per a l’ela­bo­ració de noves estratègies de pro­moció i pre­venció de la salut en aquest àmbit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia