salut
Salut incorpora més controls al nou protocol pediàtric
El Departament de Salut ha donat a conèixer el nou protocol pediàtric, que inclou, entre altres qüestions, més revisions per als nadons i als infants fins als 14 anys. En total hi haurà quatre cites preventives més, de les que hi ha actualment, amb l’equip pediàtric d’atenció primària. Les revisions extres es faran entre els 0-7 dies, i als 3, 10 i 12 anys. El nou document, Créixer amb salut, que ha donat a conèixer el Departament de Salut, recull les actuacions que hauran de dur a terme els equips de pediatria d’atenció primària.
A banda d’incloure més revisions preventives, el nou protocol incorpora cribratges per a la detecció precoç de malalties cardiovasculars amb risc de mort sobtada. Per això es farà un qüestionari clínic i un electrocardiograma de 12 derivacions als infants de 10 anys. També planteja cribratges per a la detecció de trastorns del neurodesenvolupament i d’altres que hi estan associats.
El protocol no s’actualitzava des del 2008, i entre les novetats que incorpora hi ha l’atenció als factors mediambientals que poden influir en la salut dels infants i adolescents per reforçar la prevenció, detecció i avaluació dels riscos que la condicionen. També incorpora la salut digital per explorar i avaluar possibles senyals d’alarma relacionats amb les tecnologies, ja que un mal ús està associat a trastorns en el neurodesenvolupament, i la salut física i psicosocial.
En el cas de l’acompanyament a les sexualitats, el nou protocol estableix visites preventives per “fomentar l’adquisició d’hàbits saludables amb l’educació sexual i afectiva”, i vol ajudar tant els adolescents com les seves famílies a resoldre possibles dubtes o inquietuds.
El secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, ha dit que es tracta d’una “gran fita” que permet tenir una guia de “promoció i prevenció de la salut” en infants i adolescents perquè puguin tenir un “desenvolupament autònom i saludable”. Fernández ha subratllat que el nou protocol “recull els canvis dels últims anys”, tant en l’àmbit social com mèdic. “Proposa un enfocament holístic, de prevenció, de donar resposta i alineat amb el context social”, hi ha afegit Gemma Ricós, responsable de pediatria de la direcció estratègica d’APiC del Departament de Salut. Per la seva banda, Blanca Prats, cap del Servei de Salut Maternoinfantil de la Secretaria de Salut Pública, ha destacat que serà una “eina molt útil” que contribuirà a homogeneïtzar l’activitat pediàtrica i ha assenyalat que s’anirà actualitzant “de forma periòdica”. Encara no han detallat el calendari concret per a la seva aplicació amb el qual treballen, ja que abans hauran de dur a terme la formació dels professionals que l’hauran de posar en pràctica. En l’elaboració del document, hi han participat més de 200 professionals de l’àmbit pediàtric de tot Catalunya.