Salut

SALUT

El SEM atén 75 parts extrahospitalaris el 2024

Més de 400 professionals es formen a Girona sobre com afrontar l’emergència i manejar possibles complicacions

El Sis­tema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 75 parts extra­hos­pi­ta­la­ris a Cata­lu­nya durant el 2024, segons informa l’agència ACN. Són parts sobre­vin­guts i les par­te­res no tenen temps d’arri­bar a l’hos­pi­tal. El 93% s’han aca­bat fent a domi­cili, amb l’assistència dels pro­fes­si­o­nals del SEM, però durant el dar­rer any un 4% d’aquests nadons han nas­cut a la via pública i un 3% en Cen­tres d’Atenció Primària (CAP) o ambu­la­to­ris. Tot i que són situ­a­ci­ons que no són freqüents, alguns parts poden com­por­tar com­pli­ca­ci­ons. Girona ha aco­llit aquest dime­cres la Jor­nada d’actu­a­lit­zació de part extra­hos­pi­ta­lari que ha comp­tat amb la par­ti­ci­pació de més de 400 pro­fes­si­o­nals que s’han for­mat sobre com afron­tar l’emergència i com mane­jar pos­si­bles com­pli­ca­ci­ons.

El cap ter­ri­to­rial del SEM, Jordi Jiménez, ha deta­llat, en decla­ra­ci­ons que recull ACN, que aquest tipus de parts tenen “un poten­cial de com­pli­cació que pot ser perillós” tant per al nou­nat com per a la mare. Per això, les bases col·labo­ra­do­res del SEM han orga­nit­zat aquest dime­cres una jor­nada adreçada a més de 400 pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris amb l’objec­tiu d’actu­a­lit­zar els conei­xe­ments amb relació a l’assistència de l’emergència, així com detec­tar i mane­jar les pos­si­bles com­pli­ca­ci­ons i saber com actuar: “És una assistència que no és molt habi­tual, però que hem d’estar pre­pa­rats per fer-la”.

L’avís arriba al SEM a través del telèfon d’emergències 112 o del 061 Salut Res­pon. A par­tir d’aquí es posa en marxa el cir­cuit i si es tracta d’un part immi­nent o en curs, una infer­mera de la Cen­tral de Coor­di­nació Sanitària (CECOS) acom­pa­nya i dona ins­truc­ci­ons a la par­tera i al seu entorn men­tre arriba l’ambulància. A vega­des, fins i tot, han aca­bat assis­tint algun part per telèfon, com és el cas de la infer­mera Alba Pare­lla. “L’única manera que tinc d’aju­dar aquesta per­sona, amb qui no tinc con­tacte visual, és amb la veu. Lla­vors, busco que se senti tran­quil·la, que res­piri i trans­me­tre segu­re­tat. Sobre­tot, acom­pa­nyar-la en el procés i poder-li dir, ara tens la panxa dura, és una con­tracció, durarà un temps limi­tat i començarà a aflui­xar-se”, explica Pare­lla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.