Salut

Residències sota pressió

La covid va fer aflorar les mancances a les llars d’ancians i la necessitat de coordinar l’atenció sanitària on es viu la darrera etapa de la vida

Res ha canviat en el dia a dia tot i la promesa de reforçar els equips en un sector infradotat per mantenir serveis i atreure més professionals

A Catalunya hi ha 1,5 milions de persones de 65 anys o més, i un 34% es troben en un estat prefràgil “És important que el metge formi part de l’equip, coordinat amb la persona i les famílies”

La pandèmia va posar en evidència que el model resi­den­cial d’atenció a les per­so­nes grans gri­nyo­lava per tots cos­tats. Quan el virus va entrar a les llars d’anci­ans, els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris es van tro­bar sense la infor­mació d’uns resi­dents que havien estat ate­sos pels met­ges pri­vats del cen­tre. Un greuge cap a un col·lec­tiu que en el 90% es clas­si­fica en la màxima com­ple­xi­tat clínica o d’alt risc i el 97% té un ele­vat grau de dependència. “Es va fer palès que el sis­tema sani­tari se n’havia desentès, vul­ne­rant aquest dret dels resi­dents a l’atenció pública”, des­taca Montse Fal­guera, pre­si­denta de la Fede­ració d’Enti­tats d’Atenció a l’Enve­lli­ment (Feate), que coin­ci­deix en la urgència de col·labo­rar estre­ta­ment amb l’atenció primària. Al seu parer, s’ha avançat poc en la coor­di­nació dels depar­ta­ments de Salut i Drets Soci­als més enllà dels acords per sig­nar un docu­ment de pràcti­ques inte­gra­des (DPI) on es recull el tre­ball con­junt entre els equips d’atenció primària i les residències.

A la pràctica, fins avui, només hi ha alguns cen­tres d’atenció a la gent gran que estan tes­tant un sis­tema informàtic que per­met als pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris i direc­tius veure els infor­mes i his­to­ri­als mèdics de Salut però no els dona la pos­si­bi­li­tat d’acce­dir-hi per ano­tar o pres­criure res. “En ple segle XXI no tenim la infor­mació bàsica com­par­tida i con­ti­nuem dupli­cant la infor­mació. Així com volen fer cap estratègia?”, es pre­gunta el por­ta­veu de l’asso­ci­ació de pro­fes­si­o­nals Ascad, Andrés Rueda, molt crític amb una gestió que fins ara no els estal­via feina. “Tenim la gent satu­rada i no tro­bem met­ges, infer­me­res i geri­cul­tors, però estem dupli­cant infor­mes”, es queixa, sobre una situ­ació que tem que empit­jori quan arribi el moment d’apli­car la reducció de la jor­nada labo­ral en un sec­tor essen­cial que reque­reix una atenció con­ti­nu­ada. “La situ­ació, més trista no pot ser, perquè veiem que no hi ha recur­sos”, diu dece­but del model cap a l’atenció inte­grada que es va anun­ciar el 2023 a les residències i que avança amb comp­ta­go­tes. “S’han creat les estruc­tu­res amb molts càrrecs i molta pro­pa­ganda”, es lamenta el por­ta­veu d’Ascad, coin­ci­dint que des de fa unes set­ma­nes s’han reprès les com­pa­rei­xen­ces al Par­la­ment per deba­tre la cre­ació de la futura Agència d’Atenció Inte­grada Social i Sanitària de Cata­lu­nya (Agaiss-Cat).

La set­mana pas­sada la pre­si­denta de l’Asso­ci­ació Cata­lana de Recur­sos Assis­ten­ci­als (Acra), Cinta Pas­cual, inter­ve­nia per recla­mar més recur­sos per a la seva cre­ació. “S’ha de pen­sar en les per­so­nes que es dedi­quen a cui­dar i en les per­so­nes que ate­nem”, insis­tia, perquè la Gene­ra­li­tat des­tini a aques­tes des­pe­ses almenys un 2% del PIB. “Si una residència pri­vada costa 4.200 euros, no pot ser que per una plaça pública es paguin 2.200 euros”, es quei­xava Pas­cual en relació amb el preu de referència que paga l’admi­nis­tració als cen­tres amb qui manté pla­ces con­cer­ta­des.

La por­ta­veu de la prin­ci­pal patro­nal d’atenció a la gent gran con­si­dera que s’hau­ria d’incre­men­tar un 40% els sala­ris dels tre­ba­lla­dors en un moment crític per al sec­tor, “a punt del col·lapse”, per la manca de pro­fes­si­o­nals i l’aug­ment sos­tin­gut de la població depen­dent.

El cost real del ser­vei

Les patro­nals es quei­xen que no es cobreix el cost real del ser­vei que es paga per una plaça pública i que els cos­tos de l’ali­men­tació s’han dis­pa­rat –entre un 12 i un 15%–, a més de les puja­des dels llo­guers. El pre­si­dent de la patro­nal de peti­tes i mit­ja­nes residències Upmir, Vicente Bote­lla, recorda que el 63% de la des­pesa la des­ti­nen al per­so­nal i per això dema­nen l’actu­a­lit­zació de les tari­fes dels ser­veis soci­als per ajus­tar els comp­tes i la tre­so­re­ria que com­porta a les empre­ses. “Sense finançament ade­quat ens ofe­guen”, diu d’una llei de la dependència “infra­do­tada” que no dona res­posta al repte de l’enve­lli­ment que té el país. Segons el Depar­ta­ment de Drets Soci­als, el nom­bre de per­so­nes amb una dependència reco­ne­guda es podria apro­par aviat al milió. A Cata­lu­nya hi ha 1,5 mili­ons de per­so­nes de 65 anys o més, el 34% de les quals es tro­ben en un estat de pre­fra­gi­li­tat.“S’està endar­re­rint l’ingrés i les per­so­nes hi entren més fràgils i reque­rei­xen més aten­ci­ons”, defensa el por­ta­veu d’Upmir, pre­o­cu­pat per un altre repte com és el decret d’acre­di­tació per la con­cer­tació de pla­ces públi­ques que obliga a ajus­tar-se a millo­res d’acces­si­bi­li­tat.

Pla­ces que peri­llen

Upmir alerta de la difi­cul­tat per a aque­lles peti­tes i mit­ja­nes residències, sobre­tot a la ciu­tat de Bar­ce­lona, que no tenen pos­si­bi­li­tat d’adap­tar-se al nou decret. “Només a Bar­ce­lona peri­llen unes 1.500 pla­ces públi­ques”, defensa Bote­lla, que alerta d’uns edi­fi­cis antics on estruc­tu­ral­ment no s’hi poden fer les refor­mes o que tenen un cost inas­su­mi­ble amb el preu que s’està pagant per plaça. “Amb la pressió dels fons d’inversió, ens tro­bem que no s’estan reno­vant llo­guers a residències perquè surt més a compte als pro­pi­e­ta­ris posar-hi pisos turístics”, explica el por­ta­veu d’Upmir. Aquest pro­blema afecta de ple el sec­tor, que a l’octu­bre ha de pre­sen­tar la docu­men­tació per com­plir amb el decret apro­vat per l’ante­rior con­se­lle­ria de Drets Soci­als. “Neces­si­tem més temps i que es tin­gui en compte el que hi ha fet per no per­dre el que tenim”, defensa. La nor­ma­tiva posa ordre en el nom­bre de llits a les habi­ta­ci­ons, l’amplada dels pas­sa­dis­sos, les ven­ti­la­ci­ons o aspec­tes com els acces­sos de les residències des del car­rer.

Inici d’un nou model

El govern de Sal­va­dor Illa va donar el vis­ti­plau al desem­bre per repren­dre el pro­jecte de llei de l’Agència d’Atenció Inte­grada Social i Sanitària. Tot just acaba de nome­nar nou direc­tor de l’Auto­no­mia Per­so­nal i la Dis­ca­pa­ci­tat, Antoni Gali­ano, de qui dependrà la seva cre­ació i el des­ple­ga­ment que se’n faci. Serà a par­tir de la seva apro­vació que es podran con­cre­tar els ter­mi­nis per a la seva posada en marxa.

Fins avui s’han anat des­ple­gant al ter­ri­tori els acords per tre­ba­llar con­jun­ta­ment amb els ambu­la­to­ris de referència. Segons les dades faci­li­ta­des pel Depar­ta­ment de Drets Soci­als després d’un any de l’inici del des­ple­ga­ment, s’han sig­nat 936 acords a les 1.046 residències de gent gran que hi ha a Cata­lu­nya amb 320 equips d’atenció de primària del ter­ri­tori, i la pre­visió és com­ple­tar el des­ple­ga­ment al llarg dels pro­pers mesos.

“Ens van dir que amb el nou model podríem pres­cin­dir del metge pri­vat i des­ti­nar el seu sou a reforçar infer­me­ria”, explica la por­ta­veu de Feate, que ha pogut com­pro­var com molts com­panys que a la pràctica el metge assig­nat a la seva residència no tenia prou hores per aten­dre els resi­dents. “Els ambu­la­to­ris estan col·lap­sats i els met­ges pas­sen quan poden, però el sis­tema hau­ria d’estar molt més con­so­li­dat”, es queixa Fal­guera d’un des­ple­ga­ment que veu “atu­rat” i pen­dent dels recur­sos que hi aca­barà des­ti­nant el Depar­ta­ment de Salut. Al seu parer, cal­dria plan­te­jar un model inte­grat més enllà de l’atenció a les residències i cen­tres de dia per fer un acom­pa­nya­ment a la gent gran des de l’atenció comu­nitària amb l’objec­tiu d’allar­gar al màxim l’auto­no­mia de les per­so­nes abans d’ingres­sar en una residència. Fal­guera posa com a exem­ple ser­veis d’àpats a domi­cili, que es podrien ges­ti­o­nar des dels muni­ci­pis i que aju­da­rien a pre­ve­nir el dete­ri­o­ra­ment nutri­ci­o­nal o la dependència que s’agreuja entre la gent gran que viu sola.

Des­ple­ga­ment desi­gual

Les experiències que s’han anat des­ple­gant al ter­ri­tori pel que fa als reforços de l’atenció inte­grada són molt desi­guals. Això és el que cri­tica la vocal de residències de la Soci­e­tat Cata­lana de Geri­a­tria, Dolors Fitó, que reclama unes direc­trius clares i no depen­dre de la volun­tat dels pro­fes­si­o­nals. “Ens falta una inte­gració real per pas­sar a l’acció i això implica can­viar des dels sis­te­mes informàtics fins a reconèixer de manera igua­litària els dos depar­ta­ments”, reclama, i indica que cal­dria començar per igua­lar els con­ve­nis col·lec­tius que dife­ren­cien les con­di­ci­ons labo­rals de Salut i dels tre­ba­lla­dors de l’atenció soci­o­sa­nitària. Des de l’enti­tat científica que pro­mou el conei­xe­ment, la for­mació i la inno­vació en geri­a­tria i geron­to­lo­gia s’alerta de la manca de pro­fes­si­o­nals, de met­ges i infer­me­res, que s’anirà incre­men­tant, i l’espe­ci­a­li­tat de geri­cul­tors per tenir cura de la gent gran. “És impor­tant que el metge formi part del nos­tre equip i el pla de tre­ball, coor­di­nat amb la per­sona i les famílies”, apunta Fitó en un moment com­pli­cat en què els ambu­la­to­ris mani­fes­ten que estan des­bor­dats de feina. “Per això és impor­tant pla­ni­fi­car el finançament i saber com s’orga­nit­zarà”, insis­teix. En el preàmbul de la llei que s’està deba­tent al Par­la­ment “no hi consta res de tot això”, con­clou, i adver­teix que la urgència del des­ple­ga­ment està en mans de les volun­tats polítiques.

Més titu­la­ci­ons i con­trols

“Tenim els ambu­la­to­ris satu­rats i a les residències una atenció sanitària penosa amb mol­tes infer­me­res sense el títol homo­lo­gat”, es queixa, des de la Coor­di­na­dora de Fami­li­ars Residències 5+1, Maria José Car­celén, que reclama més finançament de l’admi­nis­tració per reforçar els equips i millo­rar les con­di­ci­ons labo­rals dels qui tenen cura de la gent gran.

La pla­ta­forma de fami­li­ars que durant la pandèmia va denun­ciar el tracte i la manca d’atenció als cen­tres, asse­gura que no s’ha notat cap canvi des que es va anun­ciar el des­ple­ga­ment dels equips mèdics als cen­tres de gent gran. “No estem més bé i no veiem can­vis a l’horitzó perquè els pro­ble­mes són els matei­xos, mani qui mani”, lamenta Car­celén res­pecte a un model que els fami­li­ars volen que se super­visi, sobre­tot en la gestió de les residències pri­va­des: “Vint-i-nou ins­pec­tors per a tot Cata­lu­nya vol dir dei­xar la gent gran en mans dels fons d’inversió”, denun­cia la por­ta­veu de la coor­di­na­dora, que qüesti­ona el model de negoci de grans residències.

Tam­poc estan con­tents que no es revi­sin les ràtios del nom­bre de resi­dents que han d’estar al càrrec d’un geri­cul­tor, ina­mo­vi­bles des del 2010, quan la rea­li­tat i les neces­si­tats s’han agreu­jat l’última dècada. Els resi­dents tenen una mit­jana de 9,2 malal­ties cròniques (amb una pre­va­lença del 57% de demència) i el 50% reque­rei­xen atenció pal·lia­tiva. “Tot­hom es queixa que no s’hagi avançat en una soci­e­tat enve­llida i ens limi­tem a posar hores de cui­da­dors al domi­cili, quan és del tot insu­fi­ci­ent i les cases no es poden adap­tar per aten­dre a per­so­nes amb molta dependència”, con­clou.

Llistes que s’allarguen.
En una societat cada cop més envellida, es calcula que a Catalunya hi havia l’any passat una llista d’unes 12.000 persones esperant una plaça i el 59% dels usuaris tardaven més d’un any a accedir-hi. La conselleria de Drets Socials va posar en marxa un nou cercador amb 1.800 centres assistencials per buscar residències i conèixer el temps d’espera.
Plantejar nous models.
Actualment, a Catalunya els ciutadans de 65 anys o més representen el 19% de la població; el 2030 superaran el 22%, fins a enfilar-se al 30% el 2050 (Idescat). També el nombre de persones centenàries va en augment i s’ha duplicat la darrera dècada. A través de la Taula del Tercer Sector, s’està treballant dins un grup de treball on hi ha representades les federacions un nou model d’acompanyament a l’envelliment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.