Salut

SALUT

Al Maresme s’han diagnosticat 150 casos de tuberculosis en cinc anys

L’Hospital de Mataró compta amb una unitat específica des de fa 15 anys

A Catalunya es notifiquen uns 900 casos anuals

El Con­sorci Sani­tari del Maresme (CSM) ha actu­a­lit­zat les dades sobre tuber­cu­losi coin­ci­dint amb la cele­bració del dia mun­dial d’aquesta malal­tia el pas­sat 24 de març. Segons informa el cen­tre, que ges­ti­ona l’Hos­pi­tal de Mataró, l’Antic Hos­pi­tal de Sant Jaume i Santa Mag­da­lena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Cen­tre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argen­tona, en els dar­rers cinc anys s’han diagnos­tic 150 casos de tuber­cu­lo­sis a la comarca. L’Hos­pi­tal de Mataró compta amb una Uni­tat de Tuber­cu­losi (TBC) que fun­ci­ona des de fa més de 15 anys i és un refe­rent en el ter­ri­tori. Està lide­rada per l’equip d’infec­ci­ons de Medi­cina Interna i hi par­ti­ci­pen dos met­ges, una infer­mera i una pedi­a­tra, totes i tots espe­ci­a­lit­zats en infec­ci­ons. Aquesta uni­tat de TBC va trac­tar durant l’any pas­sat un total de 35 paci­ents i es van rea­lit­zar més de 100 estu­dis de con­tacte als seus fami­li­ars, amics i com­panys de feina. L’objec­tiu pri­o­ri­tari és millo­rar la qua­li­tat de vida dels paci­ents amb tuber­cu­losi gràcies a un diagnòstic ràpid i fia­ble, ofe­rir els millors trac­ta­ments i garan­tir un bon con­trol de la malal­tia i de les pos­si­bles com­pli­ca­ci­ons. A Cata­lu­nya, es noti­fi­quen uns 900 casos anu­als, amb una incidència més ele­vada en zones urba­nes

La tuber­cu­losi és una malal­tia infec­ci­osa d’ori­gen bac­terià que pot afec­tar molts òrgans, tot i que, amb més freqüència, afecta els pul­mons. Es trans­met de per­sona a per­sona a través de l’aire quan un malalt de tuber­cu­losi pul­mo­nar tus, ester­nuda o escup. Nor­mal­ment, la tuber­cu­losi té una evo­lució lenta (durant mesos o fins i tot anys), però es pot pre­sen­tar de manera aguda i més greu en les per­so­nes amb poques defen­ses, com ara els infants, les per­so­nes grans, les per­so­nes por­ta­do­res del virus de la sida o amb càncer o dia­be­tis. Si no es tracta, pot ser greu, però amb un diagnòstic precoç i trac­ta­ment ade­quat es pot curar com­ple­ta­ment.

Els símpto­mes varien segons l’òrgan afec­tat i, en el cas de la tuber­cu­losi pul­mo­nar, que és la forma més freqüent, el més habi­tual és la tos per­sis­tent. Altres símpto­mes de la malal­tia poden ser febre i suors noc­turns; pèrdua de pes inex­pli­ca­ble,; can­sa­ment i debi­li­tat o sang en l’esput en casos més avançats. Algu­nes reco­ma­na­ci­ons poden evi­tar que les per­so­nes afec­ta­des trans­me­tin la malal­tia com ara ven­ti­lar bé els espais per reduir la con­cen­tració de bac­te­ris a l’aire; reduir el con­tacte físic amb per­so­nes amb símpto­mes sos­pi­to­sos; ren­tar.-se les mans amb freqüència i fer-se con­trols mèdics si s’ha estat en con­tacte amb una per­sona amb la malal­tia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.