salut
Fomenten la prescripció social amb un mapa d’actius de salut del territori
La comissió de salut comunitària de l’equip d’atenció primària (EAP) de Sant Feliu de Guíxols ha desenvolupat una iniciativa destinada a visibilitzar els actius de salut existents a la seva àrea d’influència per tal de dinamitzar la prescripció social, tant entre els usuaris com els mateixos professionals. Aquest objectiu es reflecteix a partir de mapes adaptatius ubicats en panells que s’han instal·lat al centre d’atenció primària (CAP) del municipi, així com al de Platja d’Aro i al consultori local de Santa Cristina d’Aro, segons explica l’ICS Girona a través d’un comunicat. Entre aquests espais, es dona cobertura sanitària a una població aproximada de 35.500 habitants.
La iniciativa, que s’anomena Mapeja’t, ha començat a funcionar durant les darreres setmanes amb la instal·lació dels panells en zones d’accés als centres per tal de tenir una bona visibilitat i exposició. “Volem que sigui un punt de referència i que funcioni com a eina per impulsar el programa de prescripció social del nostre equip d’atenció primària, de forma que la persona que consulti el mapa pugui tenir a mà informació sobre els actius que l’interessen d’una forma visual i ràpida”, destaca Raquel Tena, directora de l’EAP Sant Feliu de Guíxols, adscrit a l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona. A la vegada, el projecte també s’ha plantejat per a què els mateixos professionals del centre tinguin a prop un punt on consultar les activitats per fer prescripció social i, d’aquesta manera, poder-les recomanar als usuaris segons les seves necessitats. Els mapes recullen la ubicació dels actius de salut corresponents a cada localitat, així com informació d’aquests mitjançant fulletons o tríptics específics que proporcionen les entitats locals i municipals que impulsen les propostes. Aquestes aborden diversos àmbits, que van des d’activitats físiques a iniciatives socials i culturals, les quals s’identifiquen al mapa mitjançant diferents colors.
Precisament, per tal de ser un panell dinàmic capaç d’adaptar-se als canvis d’activitats i d’ubicacions, el mapa permet la manipulació de les peces que marquen la ubicació de l’actiu de salut, així com afegir-ne de nous. Estem convençuts que serà una eina útil per donar als usuaris una atenció holística i fomentar el benestar i la salut de la nostra comunitat”, comenta Raquel Tena.
Finalment, la iniciativa incorpora un codi QR que redirigeix cap a una enquesta en la qual els usuaris poden expressar com d’útil els ha resultat l’eina i afegir-hi suggeriments. A partir dels resultats obtinguts, els responsables faran una avaluació del projecte i, si s’escau, afegir-hi les adaptacions adients. En l’últim any, segons dades del Departament de Salut, a la regió sanitària de Girona gairebé 1.500 persones han participat en activitats comunitàries gràcies a la prescripció social. Els resultats de les persones avaluades mostren que el 63% han millorat el seu benestar emocional i el 38% se senten més acompanyades, reduint la solitud i l’aïllament.