Salut

l'entrevista

“Beure llet cada dia dóna major esperança de vida”

Els humans són els únics mamífers que continuen bevent llet després d'acabar la lactància. Hi ha qui diu que això demostra que és tòxica, un verí per a l'organisme.

Aquesta tesi la mantenen algunes medicines alternatives, sobretot les que tenen les arrels a la Xina, perquè els xinesos són genèticament intolerants a la lactosa, però aquest no és el problema dels europeus, que des de fa segles hem sabut enfrontar l'evidència científica a les tradicions i aquesta ens diu que la llet ha jugat un paper fonamental per estructurar una societat del benestar i allargar la nostra esperança de vida. La proteïna de la llet està per sobre de la de la soja i la ciència ha demostrat que el seu consum és essencial per obtenir el suficient calci útil. Un got de llet porta la mateixa quantitat de calci que 400 grams d'ametlles, però jo un got de llet me'l puc prendre cada dia i en canvi no puc menjar cada dia aquesta quantitat de fruits secs perquè patiré problemes de sobrepès.

Però també es diu que la llet engreixa i provoca colesterol.

Hi ha una determinada percepció popular segons la qual quan un té colesterol ha de deixar de prendre llet o derivats, però avui entre els membres de la comunitat científica internacional ningú no dubta que la llet és bona per a la salut cardiovascular, baixa la pressió arterial, juga un paper important per prevenir el càncer de colon i de recte, redueix la incidència de diabetis i afavoreix la pèrdua de pes en les persones obeses sotmeses a una dieta d'aprimament. Els científics no dubtem quan assegurem que la llet no engreixa i crec que per a la salut és molt més greu deixar de prendre calci que ingerir el poc greix que té la llet.

Si la llet té totes aquestes qualitats, per què actualment, en comptes de vendre llet, es venen omega 3, calci, bífidus...?

Hi ha gent que porta una dieta desequilibrada i tracta de compensar els dèficits que creu que té amb productes que li ofereix el mercat. El dèficit d'omega 3 es combat menjant més peix, el de calci, bevent més llet. La meva opinió és que si la gent fa una dieta equilibrada i pren les racions diàries de productes lactis no necessita uns enriquiments que segons jo entenc no son sinó cataplasmes que es busca la gent per vacunar-se contra els mals hàbits alimentaris.

Vostè i el seu equip treballen per substituir els antibiòtics sobre la producció animal per olis essencials. Pot ser un pas determinant per millorar la producció de llet?

Des de l'any 2006, seguint un pla que vol millorar la qualitat alimentària a Europa, s'ha anat prohibint l'ús d'antibiòtics en el sistema de producció animal. Davant d'aquest fet, el nostre equip ha estudiat el potencial dels olis essencials derivats de les plantes com l'all, la canyella, el clau, el pebre i l'anís com a alternativa als antibiòtics, ja que tenen la capacitat de modificar l'activitat microbiana.

La guerra entre la llet i la soja qui beneficia?

Jo no dic que la soja no sigui bona, però també hem de tenir present que hi ha una campanya per augmentar-ne el consum, una estratègia comercial enfocada a guanyar mercat que presenta la soja com a una alternativa a la llet animal. Tot i que és blanca i li atorguen determinades propietats, jo crec que la llet de soja està més propera a l'orxata, i afegiré que s'ha demostrat científicament que la gent que consumeix llet de forma regular, o sigui dues o tres racions al dia, té una major esperança de vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.