Atenció primària, urgències i malalts greus, blindats de la retallada
El govern garanteix de manera “inqüestionable” els serveis bàsics de la sanitat pública per aturar la revolta mèdica contra la tisorada
La sanitat catalana bull per la retallada i els efectes que tindrà en els serveis públics de salut, els hospitals i els seus treballadors, malgrat ser una de les “millors d'Europa”, tal com va definir ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz. El govern va intentar ahir calmar la revolta mèdica i el desconcert dels ciutadans per l'allau de retallades en salut garantint mitjançant un acord l'atenció primària a les persones, els serveis d'urgència i l'atenció als malalts greus i severs.
Aquests serveis bàsics “formen un triangle equilàter” que defineix el “sistema nacional de salut”, el manteniment del qual “resulta inqüestionable”. Ruiz i el govern llançaven un missatge de confiança l'endemà que el mateix president del consell assessor per la sostenibilitat del sistema de salut, Miquel Vilardell, qüestionés la retallada perquè podria anar més enllà dels criteris clínics inicialment previstos. Metges i infermeres han convocat per avui una manifestació de protesta, atiada pel mateix conseller Ruiz, quan la va vessar acusant els facultatius de preocupar-se només pel seu sou, i instant els ciutadans a mantenir l'assegurança mèdica privada. Ruiz va aclarir ahir que les seves declaracions s'havien “tret de context” i va reiterar la voluntat de diàleg del Departament de Salut, per consensuar les propostes de retallada i fer-les públiques el dia 22 d'abril, un cop escoltades i analitzades les propostes de cada hospital.
Perquè el pla de xoc “segueix endavant”, per poder garantir, precisament, que el sistema de salut català no perdi la “gratuïtat, la universalitat i l'equitat” que el caracteritzen, assegura Ruiz, que va admetre la gravetat de “l'enrenou” generat. Però alhora, va insistir que resultava impossible haver afrontat el debat sobre les imprescindibles mesures per salvar el sistema públic sense comptar amb el parer dels hospitals, ambulatoris i tot el complex sector mèdic concertat que forma l'administració sanitària a Catalunya.
L'acord del govern d'ahir garanteix el manteniment dels programes de ràpid diagnòstic per als pacients, una gestió de les llistes d'espera per a operacions amb criteris clínics i una dotació de personal mínima per a cada centre de salut. Metges de Catalunya va qualificar de “ridícul” l'acord de garanties sanitàries.
LA DATA
LA FRASE
Pajín, en contra de la supressió d'impostos ara
La ministra de Sanitat, Leire Pajín, va qüestionar ahir la idoneïtat de fer front a un estalvi a Catalunya de prop de 1.000 milions d'euros en el pressupost sanitari després d'haver suprimit l'impost de successions. I va afegir que si ella hagués de decidir entre suprimir l'impost de successions o garantir la prestació sanitària, ho tindria “molt clar”. La ministra de Sanitat, que va reconèixer que tots els governs europeus passen per moments difícils, va assegurar que és possible estalviar i guanyar en eficiència sense aplicar retallades a l'estat del benestar. Per contra, Ruiz va emmarcar les primeres retallades de serveis i acomiadaments al pla d'ajustament fixat per l'Estat l'any passat. I va tornar a reivindicar el pagament dels fons de compensació.