la contra

Esmorzars saludables i sostenibles

Un miler d'escolars del Baix Ebre participen en la campanya Disfruita-la, que promouen el sindicat agrari Unió de Pagesos, el Consell Comarcal i la Diputació de Tarragona

Els alumnes del CEIP Sant Miquel de Deltebre i els del 21 d'Abril i Maria Garcia Cabanes de l'Aldea participaran avui en la campanya de promoció del consum de fruita entre la població infantil. Disfruita-la és una campanya que promouen el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) i el Consell Comarcal del Baix Ebre, amb el suport de la Diputació, i que ha arribat a un miler d'escolars amb l'objectiu de canviar els hàbits dels més menuts i que s'acostumen a portar fruita per esmorzar a l'escola. «Volem promoure el consum de fruita entre els més joves i donar-los a conèixer la gran varietat de peces i gustos de la fruita, ja que hi ha un descens del consum», va explicar el coordinador d'UP a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó. En aquest sentit, un estudi de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària revela que un 43% dels adults i un 57% dels joves no consumeixen les dues racions de fruita diàries recomanades, i que només un 30% dels infants mengen dues fruites al dia.

Per tal de corregir el dèficit de consum de fruita entre els més menuts i a la vegada potenciar la venda de fruita de proximitat, s'organitzen tastos guiats de fruita a les escoles, unes sessions que s'adapten a l'edat. En el cas dels escolars d'entre 5 i 8 anys, un grup d'animació infantil els explica les qualitats i els beneficis de la fruita en la seua dieta i, posteriorment, es fa el tast de fruita. Per als majors de 9 anys, la sessió dura unes dues hores i se'ls explica més en profunditat la qualitat i l'origen de la fruita. Per fer més atractiu el consum de fruita es reparteix dintre d'una carmanyola en forma de poma i, evidentment, les peces de fruita ja estan pelades. L'objectiu de Disfruita-la és que la carmanyola es torne a fer servir i que els escolars s'habituïn a portar fruita per esmorzar a l'escola. «Promovem l'ús d'un envàs reutilitzable, de manera que es redueix la generació de residus en els esmorzars de l'esbarjo, i així podem parlar d'esmorzars saludables i sostenibles», va assenyalar Montesó. Per la seua banda, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, va reclamar la col·laboració dels pares per aconseguir que s'incremente el consum de fruita entre la població infantil. «És fonamental l'ajuda de pares mares», va dir Martí.

Unió de Pagesos recorda que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va establir el 2003 que la quantitat mínima de fruita i verdura per mantenir una dieta equilibrada i prevenir l'obesitat, malalties cardíaques, càncers i diabetis és de 400 grams, el que equival a dues racions de fruita i tres de verdura, que aporten vitamines, minerals, fibra, aigua i antioxidants. Tot i que la fruita que se serveix als escolars dintre la carmanyola està pelada, en el tast s'insisteix en els beneficis de consumir la fruita sense pelar sempre que es pugui.

Els escolars de l'Aldea i Deltebre seran els últims de la comarca a participar en el tast guiat de fruita. La campanya Disfruita-la va començar dimarts passat al CEIP Sant Jordi de l'Ametlla de Mar i en els últims dies s'ha presentat en escoles de Tortosa, Roquetes, Tivenys, Xerta i Deltebre. Ara, el repte és que aquestes carmanyoles en forma de poma viatgen cada dia de casa a l'escola plenes de fruita. I si pot ser, de fruita de temporada i de productors locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona