Salut

SANITAT

Treball decidirà sobre l'ERO proposat per Mútua Terrassa

La plantilla tomba la retallada pactada entre la direcció i els sindicats, que preveia reduir un 12,5% la jornada i el salari de 884 treballadors

El pla inicial incloïa suspendre 140 contractes durant un any

La plantilla de Mútua Terrassa ha votat majoritàriament en contra de la proposta d'ajust pactada entre els sindicats majoritaris i la direcció per evitar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de suspensió i reducció temporal per a 884 persones, un 35% de la plantilla, de 2.497 empleats.

L'alternativa de consens pretenia aconseguir que qualsevol reducció de jornada laboral no superés el 12,5%, de manera que s'evitaven les mesures més dràstiques de l'ERO anunciat inicialment per la direcció, com ara el fet que a més de 140 treballadors se'ls suspengués el contracte durant un període mínim d'un any. El pla sotmès a referèndum també volia reduir al màxim el nombre d'hores extres de la plantilla, que el 2010 van suposar una despesa de 5 milions.

El sí a la segona proposta es va imposar majoritàriament entre la plantilla de diversos CAP que gestiona l'empresa a Terrassa, Rubí, Valldoreix i Viladecavalls, i també al Parc Logístic de Salut. Però el no es va imposar entre els treballadors de l'hospital –el col·lectiu més nombrós, representat per 23 delegats sindicals– i als CAP de Sant Cugat, Olesa i la Rambla de Terrassa.

El resultat final va agafar de sorpresa els sindicats majoritaris i la direcció, que no entén que s'hagi rebutjat una proposta que eliminava la possibilitat d'enviar més de 140 empleats a l'atur fins a 12 mesos. D'entrada, els sindicats majoritaris van descartar reobrir demà la negociació d'una nova proposta, tot i que la delegada de CGT Núria Martí creu que hi hauria marge perquè la direcció presentés una alternativa amb més dades i més favorable per als treballadors abans de divendres vinent.

En mans de Treball

Si l'empresa decidís tirar endavant l'ERO temporal proposat inicialment, serà el Departament de Treball de la Generalitat el que tindria l'última paraula. En aquest punt, la delegada de CGT repta la direcció a presentar el pla inicial, ja que són del parer que la Generalitat no podrà acceptar un expedient que suposi, a la pràctica, la supressió o el tancament de serveis, com ara el de rehabilitació fisioterapèutica.

Quant al fet que el gros de la plantilla s'hagi oposat a una proposta menys traumàtica que el pla inicial, Martí va posar com a exemple que hi ha força empleats amb sous mileuristes que depenen, per exemple, de treballar els festius per compensar-ho. Aquests treballadors s'oposen a una reducció del 12,5% “perquè ara ja no arriben a final de mes”.

LA XIFRA

884
treballadors
entrarien en l'ERO temporal plantejat inicialment, i més de 140 estarien fins a un any a l'atur.

Ocupen dos CAP més pel tancament

A banda de l'oposició al pla d'ajust laboral, divendres al vespre van començar dues ocupacions més de centres d'atenció primària contra els tancaments programats aquest estiu. Grups de veïns i sindicalistes van prendre dos dels ambulatoris gestionats per Mútua Terrassa, a Can Trias –a Viladecavalls– i Olesa de Montserrat per exigir que s'hi continuï prestant servei sanitari als municipis.

Les ocupacions de CAP se sumen a la d'altres centres sanitaris del Vallès Occidental, com els de Castellbisbal i Badia del Vallès, iniciades en les darreres setmanes. A Sabadell, més de mig miler de persones es van plantar divendres a la tarda davant del CAP de Ca n'Oriac per reivindicar que s'hi mantingui el servei nocturn d'urgències. I hi va haver una protesta paral·lela al de Campoamor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.