La plaga de la mosca negra s'estén ara a les urbanitzacions del delta de l'Ebre

Els tècnics del Code sostenen, però, que no hi ha focus larvaris aigües avall de Tortosa

Propietaris de xalets amb jardins a Riumar, prop de la desembocadura del riu, pateixen freqüentment atacs de mosca negra mentre reguen la gespa. També pagesos dels municipis de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja han de patir la seva presència mentre treballen als seus horts i finques, especialment de matinada i al vespre. Els veïns i passejants de les zones més properes al riu tampoc no s'escapen de les seves doloroses picades.

Des que va adquirir la consideració de plaga, la mosca negra ha escampat el seu radi d'acció des del focus originari a la comarca de la Ribera d'Ebre a tot el tram català del riu, sense oblidar tampoc la seva presència al tram final del Segre i a l'aiguabarreig amb el Cinca. «Va evolucionant: és lògic que es vagi escampant. Riuades com les de l'any passat podrien haver contribuït a la seva dispersió riu avall», certifica el director tècnic del Code, Raül Escosa.

Les dades que el Departament de Salut ofereix sobre el nombre de tractaments registrats als centres sanitaris del territori evidencien que molt pocs municipis de les Terres de l'Ebre escapen encara de l'acció de la mosca negra. Els centres sanitaris públics de Sant Carles de la Ràpita han registrat 39 atencions en els cinc primers mesos de l'any; Deltebre, 23, i l'Aldea, 13; segueixen de prop les xifres d'altres municipis riu amunt o més cap a l'interior, com ara els 30 casos de Gandesa, els 22 de Santa Bàrbara i els més de 60 de Tortosa. Destaquen també els 35 casos d'Alcanar, força allunyat de l'Ebre.

Amb tot, el Code sosté que no es troben larves de mosca negra aigües avall de Tortosa.

Picades a les piscines

Els usuaris de moltes piscines municipals de les Terres de l'Ebre pateixen les picades de la mosca negra. «No són a les piscines, són a la gespa i als arbustos. La mosca va allí a refugiar-se. La gent va a prendre el sol amb poca roba, i troba molta superfície per a mossegar», indica Escosa. De moment, i mentre «no canviïn les condicions del riu», fet força improbable al parer director tècnic del Code, la mosca negra continuarà instal·lada l'Ebre i la seva àrea d'acció, i la seva població només es podrà controlar mitjançant tractaments com els actuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós