Salut

Alcoi torna a superar els límits de contaminació atmosfèrica per ozó

D'acord amb els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut, entre el 10 de març i el 20 d'agost la vila ha respirat aire nociu per a la salut en 3 de cada 4 dies

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció, ha analitzat les dades oficials sobre la qualitat de l'aire d'Alcoi que ofereix la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient i ha pogut confirmar que s'incompleix la normativa sobre qualitat de l'aire, almenys pel que fa als nivells d'ozó troposfèric.

Així, segons les dades registrades per l'estació de mesurament de la contaminació atmosfèrica instal·lada en la plaça del Ciclista Blai Domingo Llidó, des de l'inici de l'any fins al 20 d'agost s'han superat els valors per a la protecció de la salut humana en 30 ocasions, molt per damunt dels 25 dies com a màxim que permet la normativa per a tot l'any.

La situació encara és més greu si atenem als límits de contaminació per ozó que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS), més exigents que la normativa estatal. D'acord amb aquestes recomanacions, a Alcoi les superacions dels límits són molt més freqüents: 120 dies. És a dir, que segons els criteris de l'OMS i les dades disponibles, a Alcoi, en el període comprés entre el 10 de març i el 20 d'agost s'ha estat respirant aire nociu per a la salut en tres de cada quatre dies (exactament un 73,17% els dies).

L'ozó troposfèric, conegut com a ozó “nociu”, és el que es troba en la zona baixa de l'atmosfera. Es tracta d'un dels contaminants més problemàtics que es respiren en les nostres ciutats, amb efectes nocius sobre la salut —i també en l'agricultura i en la vegetació forestal— com a conseqüència del seu potent caràcter oxidant.

L'exposició a nivells alts d'ozó causa irritació en els ulls, en les superfícies mucoses i en els pulmons, i empitjora les afeccions respiratòries (al·lèrgies, asma). Un factor important que condiciona els efectes de l'exposició a l'ozó sobre els pulmons és la taxa de ventilació. Així, en augmentar el ritme de la respiració, augmenta l'ozó que entra als pulmons, per la qual cosa els seus efectes nocius s'incrementen durant la realització d'exercici físic. Alguns estudis relacionen l'ozó amb inflamacions de pulmó, símptomes respiratoris, increment en la medicació, morbilitat i mortalitat. Els grups més sensibles a aquests contaminants són la població infantil, els ancians i les persones amb problemes respiratoris i cardíacs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.