Salut

Fer visibles les malalties dels discapacitats intel·lectuals

Editen una guia per ajudar els professionals de la salut a diagnosticar les patologies d'aquest col·lectiu

A les comarques gironines hi ha prop de sis mil persones amb aquest tipus de discapacitat

Fer visibles els discapacitats intel·lectuals en l'àmbit sanitari. Aquest és l'objectiu que es vol assolir amb les guies pràctiques per a la salut de les persones amb discapacitat intel·lectual elaborades per professionals de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i editades per Discapacitat Intel·lectual Catalunya (Dincat). Les guies, una de les quals està adreçada als professionals sanitaris i l'altra, als pacients i les seves famílies, es van presentar ahir en un acte a l'hospital Santa Caterina de Salt.

A la demarcació de Girona, hi ha prop de sis mil persones amb discapacitat intel·lectual. Un col·lectiu que, segons va explicar ahir el cap del servei de discapacitat de l'IAS, el doctor Ramon Novell, té les mateixes malalties que la població general però en canvi la resposta per part del sistema sanitari no és equitativa. Segons va explicar el psiquiatre, el col·lectiu constitueix un subconjunt de població amb més predisposició a tenir malalties, tant de tipus físic com mental, relacionades sovint amb l'envelliment prematur, ja que de mitjana tenen una esperança de vida deu anys inferior. En aquest sentit, va indicar, a tall d'exemple, que una de cada quatre persones amb discapacitat intel·lectual té algun tipus de malaltia mental, cosa que representa un 30%, mentre que la prevalença d'aquestes patologies en la població general és d'un 10%. “Aquest col·lectiu necessita una major assistència que la població en general per part de serveis de salut, però la seva complexitat fa que de vegades les patologies que presenta siguin difícils de diagnosticar.” “Cal que l'atenció sanitària es dugui a terme coneixent les particularitats del col·lectiu i aplicant certes adaptaci-ons en la pràctica clínica diària”, hi afegeix Novell. D'aquí va sorgir la idea d'editar aquestes guies.

Dues guies

La guia La salut de les persones amb discapacitat intel·lectual: què hem de tenir en compte? es dirigeix específicament als professionals sanitaris, i la guia Quan estic malalt... escolteu-me, a les persones amb discapacitat i les seves famílies. La guia adreçada als professionals sanitaris explica les característiques de les persones amb discapacitat intel·lectual, les patologies físiques i de salut mental més freqüents. El document també proposa consells de maneig als diferents professionals de l'àmbit de l'atenció primària i també hospitalària (metges, infermers i auxiliars clínics) perquè puguin aplicar certes adaptacions en la pràctica clínica diària, com per exemple com dirigir-se i tractar la persona durant la visita, com preservar la seva intimitat i tenir en compte l'ajuda de suport gràfic. “Es tracta d'ajudar els professionals sanitaris a perdre la por de no saber com fer front a l'atenció d'aquest col·lectiu”, va raonar Novell. La guia Quan estic malalt... escolta'm, per a discapacitats intel·lectuals i els seus familiars, té com a objectiu ajudar-los a reconèixer i aprendre a defensar el seu dret a rebre una assistència adequada. El llibret conté orientacions per fer més fàcil i còmode l'accés als serveis de salut i algunes recomanacions per estar més sans, com ara què cal fer abans d'anar a la consulta, en el moment de ser-hi i després de la visita al metge, consells per a una dieta i uns hàbits saludables i la importància de les revisions periòdiques. La guia té un llenguatge de fàcil comprensió i imatges de l'il·lustrador Miguel Gallardo.

A Catalunya, unes trenta mil persones tenen una discapacitat intel·lectual. D'aquestes, entre un 20% i un 30% presenten necessitats assistencials relacionades amb la salut general o la salut mental.

LA XIFRA

30
per cent
dels discapacitats intel·lectuals tenen necessitats assistencials relacionades amb la salut general.
30.000
persones
a Catalunya pateixen una discapacitat intel·lectual. Una de cada quatre té una malaltia mental.

Pla d'atenció social i sanitària

Les guies es van donar a conèixer ahir en el marc de la jornada de presentació del pla interdepartamental d'atenció i interacció social i sanitària (Piaiss), un nou model d'atenció integral a la persona que requereix els dos serveis. Es calcula que a Catalunya entre un 8% i un 10% de la població pot presentar necessitats d'atenció complexes de l'àmbit social i de l'àmbit sanitari de manera concurrent.  El Piaiss vol construir un model integrat que abraci totes les actuacions poblacionals al llarg de tot el periple vital de les persones i que estigui centrat en les necessitats d'aquestes, amb garantia de continuïtat en la seva atenció, i fer-les coresponsables i a les seves pròpies famílies del procés d'atenció. El Piaiss es basa també en una nova cultura professional: el treball col·laboratiu de manera planificada i proactiva, amb una atenció de base comunitària, propera al lloc de residència de la persona. El pla està impulsat pel Departament de Salut i el Departament de Benestar Social i Família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera