Salut

Excés de nitrats a l'aigua de la xarxa en nuclis de la Conca

L'Agència de Salut Pública recomana no consumir-ne a determinats col·lectius de població quan els nivells superen els 50 ml/l

Almenys set municipis s'han vist afectats en les darreres setmanes

El web de l'Ajuntament de les Piles recomana aquests dies no beure aigua corrent per excés de nitrats. La situació afecta els nuclis de Biure, Guialmons i les Piles, però, segons el Departament de Salut, en les darreres setmanes almenys sis municipis més de la Conca de Barberà han estat afectats per aquesta situació.

El Departament de Salut assenyala que els municipis de la comarca on també s'han registrat darrerament nivells de nitrats superiors al valor que estableix la normativa “en alguna o algunes de les seves xarxes de subministrament d'aigua de consum humà” són Conesa, Forès, Llorac, Pontils, Savallà del Comtat i Senan.

Aquesta llista l'elabora l'Agència Catalana de l'Aigua i es fa en funció de la informació facilitada per l'Agència de Salut Pública als ajuntaments sobre el risc en el consum. Per aquest motiu, assenyalen des de Salut, pot donar-se el cas que “alguns municipis ja haguessin pres mesures per solucionar el cas i ja no hi hagués cap risc o prohibició”.

En els controls de qualitat de l'aigua que es fan de forma periòdica s'ha detectat un augment en el nivell de nitrats superior a 50 mg/l. La ingesta tolerable de nitrats establerta per l'Organització Mundial de la Salut és de 219 mg al dia per persona.

Malgrat això, cal tenir present que hi ha determinades persones i grups de població a qui la ingesta habitual de quantitats elevades de nitrats pot causar problemes de salut.

Per aquest motiu, en el comunicat que s'envia per informar la població es recomana que les persones incloses en algun d'aquests grups de risc s'abstinguin de consumir aigua de la xarxa per beure o cuinar. Per contra, es recorda que encara que l'aigua tingui elevats continguts de nitrats es pot continuar utilitzant per a la resta d'activitats habituals, com ara dutxar-se, rentar la roba o rentar els estris de cuina, sense que això suposi cap perill.

Els lactants, el principal grup de risc

El grup de més risc pel que fa a l'excés de nitrats són els lactants alimentats amb llet artificial, per la qual cosa, a l'hora de preparar biberons, cal utilitzar aigua envasada. També ho són les dones embarassades i els adults amb acidesa gàstrica reduïda. Al costat hi apareixen col·lectius menys freqüents, com ara persones amb dèficits de la nicotinamida-adenina-dinucleòtid, amb una activitat disminuïda de l'enzim metahemoglobina reductasa, o amb anomalies de l'hemoglobina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona