Salut

Campanya per detectar el càncer de còlon i recte

El programa arrenca a Argentona, Dosrius i Òrrius però es farà extensiu arreu

Cada any es diagnostiquen 5.000 casos nous de càncer de còlon i recte, que és la segona causa de mort per càncer a Catalunya. Es dóna el cas, però, que amb una detecció precoç el percentatge de curació és alt. Per aquest motiu el Departament de Salut de la Generalitat ha engegat al Maresme un programa per detectar-lo entre els homes i les dones de 50 a 69 anys, la franja de més risc, que consisteix a fer-se cada dos anys una prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que a simple vista no es veuen. A partir d'aquest mes de setembre els veïns d'Argentona, Òrrius i Dosrius seran els primers a rebre una carta informativa en què se'ls ofereix la possibilitat de fer la prova de manera gratuïta.

Per participar-hi, les persones han d'anar amb l'escrit rebut a una de les farmàcies adherides a la campanya perquè allà els facilitaran tot el necessari per fer-se el test immunològic. Un cop efectuat, s'ha de portar la mostra a la farmàcia tan aviat com sigui possible i esperar el resultat, que es comunicarà també per carta, al cap d'uns dies. El cap de la unitat de digestiu de l'hospital de Mataró, Josep Maria Castellví, explica que la detecció de restes de sang en femta no vol dir automàticament que la persona tingui càncer. “Si la prova surt positiva s'ofereix la possibilitat de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió al còlon o al recte”, hi afegeix el metge, que insisteix en la necessitat de fer-se aquest test perquè la majoria de vegades el càncer no produeix cap molèstia fins que la malaltia està molt avançada.

Castellví assenyala que en aquests tres municipis la població diana és de 4.196 persones però que la intenció és estendre el programa a la resta de municipis que depenen del Consorci Sanitari del Maresme.

D'aquesta manera a partir del mes que ve els veïns de Mataró començaran a rebre la carta informativa, i la intenció és arribar fins a 62.674 maresmencs. Segons el cap de la unitat de digestiu, un 7% d'aquests tests surten positius, i d'aquests casos només en la meitat realment hi ha una lesió important. Per tant, s'espera que en els dos anys vinents es puguin detectar 800 nous casos a la comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia