L'hospital del Baix Llobregat, a punt

El Moisès Broggi, reivindicat durant 30 anys, enllesteix els detalls per començar a funcionar al gener

«Aquest és un projecte prioritari per al govern», va assegurar dijous al vespre a l'auditori del Palau Falguera, a Sant Feliu, el director del sector Baix Llobregat Centre i Fontsanta de la regió sanitària de Barcelona, Daniel Fernández. Però el cert és que han hagut de passar 30 anys perquè l'hospital comarcal del Baix Llobregat sigui una realitat i obri les portes el gener del 2010. El Moisès Broggi, que recull el nom del cirurgià que en va ser un dels impulsors –que ara té 102 anys–, donarà servei a 350.000 habitants d'onze municipis: Cornellà, Esplugues, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Feliu, Molins de Rei, el Papiol, Vallirana, Corbera, Cervelló i la Palma de Cervelló. L'obertura de l'hospital estava prevista per al 2008 per donar cobertura a una població de 300.00 habitants, però es va redissenyar perquè el creixement demogràfic va aconsellar ampliar-lo per cobrir una població de 350.000 persones.

El director de l'hospital, Albert Pons, va prometre, per la seva banda, que el centre «oferirà un servei de qualitat». S'hi trobaran les especialitats de cardiologia, dermatologia, aparell digestiu, endocrinologia i nutrició, medicina interna –reumatologia i oncohematologia–, diàlisi, neurologia, aparell respiratori, unitat de vigilància intensiva i urgències. Hi haurà, així mateix, 12 sales d'operacions on es practicarà cirurgia general, plàstica reparadora, ortopèdica i de traumatologia, vascular, d'oftalmologia, d'urologia i d'otorinolaringologia. Els serveis es completen amb els assistencials: anatomia patològica, anestèsia i reanimació, farmàcia, laboratori, radiodiagnòstic, rehabilitació, unitat de geriatria i de treball social. No hi haurà servei de psiquiatria, tot i que la unitat de fibromiàlgia disposarà d'un facultatiu que podrà donar un servei puntual si es dóna el cas. El centre disposarà de 328 llits, 310 dels quals seran per a pacients ordinaris i 18, per a crítics i semicrítics. Així mateix, hi haurà 53 consultoris per a atenció externa.

Es calcula que al Moisès Broggi es tractaran 24.000 pacients a l'any, s'atendran més de 7.000 operacions amb ingrés hospitalari i 8.500 intervencions de cirurgia ambulatòria. Aquests serveis els prestaran uns 600 professionals. A banda dels pacients ingressats, hi haurà unes 100 persones que reclamaran atenció externa i 300, urgències. En total, doncs, es mouran per l'hospital, sense comptar acompanyants, unes 2.000 persones al dia.

Amb metro, el 2012

Pel que fa als accessos amb transport públic, hi haurà cinc parades d'autobús a prop i una de tramvia. A deu minuts caminant queda l'estació de Renfe –el centre és al carrer de Sant Martí de l'Erm amb l'avinguda del Baix Llobregat– i per accedir-hi en metro s'haurà d'esperar el 2012, quan es preveu que es perllongui la línia 3. Un pàrquing subterrani oferirà 600 places.

L'hospital ha costat 108 milions i el gestionarà el Consorci Sanitari Integral, amb participació de la Generalitat, els ajuntaments de Sant Joan Despí i l'Hospitalet, la Creu Roja i el Consell Comarcal del Baix Llobregat.

ELS SERVEIS

310 llits convencionals
18 llits de crítics i semicrítics
12 sales d'operacions
18 places de recuperació
24 places de cirurgia major ambulatòria
53 consultoris
21 gabinets de prova
40 boxs d'urgències
13 places d'observació
46 places d'hospital de dia
27 places d'hemodiàlisi
Una cambra hiperbàrica
Serveis de cardiologia, dermatologia, digestiu, quirúrgics, endocrinologia i nutrició, medicina interna, nefrologia, respiratori, vigilància intensiva, urgències, rehabilitació, geriatria, treball social i laboratoris


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona