Salut

71 lleidatans pendents d'un trasplantament

Campanya a totes les comarques de Ponent per captar més donants

Un total de 71 lleidatans estan en llista d'espera, pendents d'un trasplantament, segons les dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt) el 31 de desembre del 2015. La majoria, un global de 61, esperen un ronyó, mentre que vuit estan pendents d'un fetge i dos, d'un trasplantament de cor. La xifra és similar a la del 2014, que es va tancar a Ponent amb 68 persones en llista d'espera, igual que la de donats, ja que fa dos anys se'n van comptabilitzar 7 i l'any passat en va ser 6.

Segons l'Ocatt, durant l'any 2015 es van efectuar 47 trasplantaments, 4 dels quals van ser de donants vius, mentre que l'any anterior havien estat 39 intervencions i amb 7 donants vius.

Les dades serveixen per explicar una realitat, però darrere hi ha moltes persones i famílies amb problemes greus de salut i, per això, des de la Fundació Renal Jaume Arnó de Lleida es va anunciar ahir una campanya de captació de donants i, sobretot, per informar i divulgar què són les donacions d'òrgans, com es poden fer i les conseqüències positives.

La campanya consistirà en el repartiment de fulls informatius als comerços, difusió per les xarxes socials, xerrades i exposicions a totes les capitals de comarca de Ponent i activitats lúdiques, com concerts, la Milla Urbana Solidària de Lleida, que se celebra al novembre i la novetat de la Trasplantbike, una bicicletada que cada any se celebrarà en un municipi diferent i que enguany es farà a Alfarràs, coincidint a l'octubre amb la fira del préssec.

Catalunya és un dels referents internacionals en aquest àmbit, segons el director de l'Ocatt, Jaume Tort, però va subratllar que encara queda camí per recórrer, sobretot per estimular les donacions. Cristina Punyet, de la Fundació Arnó, va destacar la necessitat d'informar la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia