Salut

sanitat

equipaments

El nou CAP de la Mina, gairebé enllestit, s'obrirà l'any vinent

L'equipament incorporarà la sala de venopunció del barri, que ara està situada en un espai separat del centre de salut

Un cop fet el trasllat, l'actual edifici de l'ambulatori es convertirà en un local destinat a les entitats del barri

Les obres del nou centre d'assistència primària de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, s'enllestiran el mes d'octubre que ve, segons les previsions del Departament de Salut. Un cop acabat, caldrà esperar la dotació pressupostària necessària per poder equipar el nou ambulatori, que podria obrir portes a principi del 2017 o cap a final d'aquest mateix any, en cas que es puguin trobar els recursos abans, un extrem que no confirma el departament. El cost del projecte de construcció és de 7,6 milions d'euros, als quals s'hauran de sumar 1,4 milions d'euros per al seu equipament, segons el consorci de la Mina.

El nou ambulatori incorporarà serveis relacionats amb l'atenció a les drogodependències que fins ara no tenia, com ara la sala de venopunció, que actualment està situada en un espai allunyat del CAP, al costat de la biblioteca Font de la Mina. També continuarà oferint el servei de dispensació de metadona que ja s'ofereix a l'actual CAP. Aquestes instal·lacions estaran ubicades a la planta baixa i tindran una entrada independent de la de la resta del centre de salut. L'edifici té quatre pisos d'altura i està construït sobre un solar de 1.002 m². El nou CAP inclourà també els serveis de salut mental d'adults i infantil i el CAS (centre d'atenció i seguiment) amb àrea de tractament.

L'equipament tindrà una superfície de 5.230 m², molt per sobre de la de l'actual centre de salut del barri, que en té 2.900. La seva obertura serà la culminació d'un procés amb molts entrebancs que va començar l'any 2000, quan es va plantejar un projecte de remodelació de l'edifici actual per ampliar-lo. La idea era compatibilitzar l'obra amb l'activitat assistencial de l'equipament. Un cop fet el projecte executiu, va ser evident que no es podria encabir a l'edifici la totalitat del nou programa funcional que es preveia i les dificultats derivades d'uns trasllats provisionals de l'activitat en locals de l'entorn van fer abandonar la idea. Per això es va plantejar la construcció d'un nou CAP, que s'ha situat a tocar del ja existent.

L'any 2006 es va fer el nou encàrrec del projecte a Infraestructures.cat, un cop redactat i dimensionat el nou pla funcional. Quatre anys després del 2010, es va modificar el projecte per fer-hi adaptacions diverses de tipus normatiu i funcional i no va ser fins al maig del 2013 que es va adjudicar l'obra. El 14 de maig van començar els treballs, però dificultats derivades del trasllat de les instal·lacions de gas i electricitat que hi havia al solar per part de les companyies de serveis van fer endarrerir l'inici de l'execució real de l'obra fins al 21 de gener del 2015. A partir d'aquell moment, les obres han anat avançant a un ritme “normal”, segons fonts del Departament de Salut, i a hores d'ara estan en fase d'acabats. L'empresa adjudicatària de les obres és la UTE formada per ACSA, Obras e Infraestructures & Corsán-Corviam, Construcción.

L'edifici de l'actual ambulatori es mantindrà un cop fet el trasllat. Està previst que es pugui destinar a l'activitat d'entitats del barri.

LA XIFRA

7,6
milions d'euros
és el cost previst de la construcció del CAP. S'hi haurà de sumar el pressupost per a equipament.

LA DATA

14.05.13
Va començar
el procés de construcció, tot i que dificultats tècniques van fer endarrerir l'execució fins al 2015.

Reconeixement amb nom de dona

La nova plaça del davant del futur ambulatori de la Mina portarà el nom de Maria Àngels Rosell, una dona vinculada a Sant Adrià amb una trajectòria compromesa amb la Mina i amb la lluita per un món més just i igualitari. El darrer ple municipal de Sant Adrià va aprovar la proposta de nom, feta pel Consell Municipal de les Dones. Maria Àngels Rosell, morta el mes de maig passat, va ser la fundadora de l'escola bressol Belendai del Camp de la Bota, destinada als fills i filles de dones gitanes. L'any 1983 es va convertir en regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Adrià i va impulsar el Casal de la Dona, un dels primers serveis d'atenció a les dones de Catalunya. Quan va deixar l'Ajuntament va continuar treballant a la Mina, on l'any 2001 va fundar l'Associació de Dones de la Mina, Adrianes, amb l'objectiu de promoure la transformació del barri a través de l'autoestima i l'ajuda mútua entre les dones. Va participar activament en la plataforma d'entitats de la Mina i en moltes altres iniciatives del barri i del municipi. L'any 2010 el president de la Generalitat li va lliurar la medalla al treball Francesc Macià. La proposta del nom de la plaça s'emmarca en el projecte Carrers amb noms de dona, que es va iniciar fa quinze anys amb l'objectiu d'augmentar la presència dels noms de dones que han fet aportacions i que moltes vegades queden invisibilitzades o no són prou reconegudes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.