Més de 150 municipis s’han adherit a la reforma horària
Ja són membres del Pacte per a la Reforma Horària les capitals de les quatre demarcacions i 30 de les 46 capitals de comarca
Aquesta setmana té lloc la Setmana dels Horaris, amb activitats
Més de 150 municipis s’han compromès ja amb la reforma dels horaris i el desplegament del Pacte per a la Reforma Horària, per promoure la convivència i millora contínua del temps de vida quotidiana. Girona, Lleida, Molins de Rei, Prats de Lluçanès, Premià de Mar, Argentona, Esplugues de Llobregat, Cardedeu i Sant Cugat del Vallès són alguns dels que s’han incorporat a la Xarxa de Ciutats i Pobles per a la Reforma Horària darrerament i en són membres cap a 150 municipis catalans, amb un total de 5,6 milions de ciutadans, entre els quals hi ha les quatre capitals de demarcació, 30 de les 46 capital de comarca i 24 de les 25 ciutats catalanes amb més de 25.000 habitants. I la cosa va creixent. És previst que entre els mesos de maig i juliol s’impulsin una desena de pactes més.
Entre les mesures aplicades en l’àmbit local hi ha l’avançament de l’horari dels plensmunicipals, la possibilitat que els treballadors municipals dinin abans de les dues del migdia i la promoció d’àpats en horaris avançats als establiments de restauració del municipi, com passa per exemple a Prats de Lluçanès.
Justament divendres es va inaugurar oficialment la cinquena edició de la Setmana els Horaris, que se celebrarà des d’avui fins el divendres dia 15 de juny i que té més de 40 activitats programades amb la participació d’un centenar d’actors compromesos amb el desplegament del Pacte per a la Reforma Horària.
Durant la setmana i els dies posteriors, diversos ajuntaments acolliran jornades intercomarcals sobre El rol dels ajuntaments a la Reforma Horària” Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Llobregat, Manresa, Granollers i Mataró. L’impuls de la reforma horària als municipis esdevé un dels eixos clau per sensibilitzar i formular pactes locals de convivència i millora contínua dels temps de vida.
El promotor de la reforma horària, Fabian Mohedano, explicava divendres a l’agència Efe que la cinquena edició de la Setmana dels Horaris és “el principi d’una etapa potent que ha de venir”.
“Des que es va signar el pacte pràcticament no hem fet res, sobretot per la situació política. Amb aquesta setmana es presenten alguns nous projectes però sobretot constitueix el començament de l’impuls d’una nova política pública que comença aquest juny”, va destacar Mohedano.
Però el gros de la iniciativa són els Pactes del Temps, els acords que signaran municipis com Girona, Molins de Rei, Prats de Lluçanès i Argentona, per “aplicar la reforma horària en l’àmbit local”.
“Les competències que tenen els municipis són molt limitades però sí que poden fer coses en mobilitat, transport, comerç... les zones blaves, per exemple, poden canviar l’horari”, va detallar Mohedano, per qui els municipis són eixos clau per sensibilitzar en la millora contínua dels temps de vida.
La Setmana dels Horaris va néixer el 2014 com un espai per proposar alternatives als ciutadans, al teixit productiu i a les institucions públiques amb l’objectiu d’induir a un canvi estructual i cultural i fer pedagogia sobre l’adaptació a uns temps més humans i cívics en el marc de l’impuls de la Catalunya del futur.
LA XIFRA
LA FRASE
El govern crearà l’Oficina per a la Reforma Horària
El departament de Presidència crearà una oficina per implementar la reforma horària i executar-ne el pla de transició amb l’horitzó de l’any 2025. Aquest era un dels acords que va recollir el Pacte per a la Reforma Horària signat el 17 de juliol del 2017 i divendres, en la inauguració de la Setmana dels Horaris, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va ratificar el compromís. El promotor de la reforma horària, Fabian Mohedano, va assenyalar que els objectius d’aquesta oficina seran “fer pivotar les observacions del consell assessor d’experts de la reforma horària, dinamitzar l’estructura de governança amb els agents socials i econòmics, fer seguiment de les polítiques transversals a través de la comissió interdepertamental i dinamitzar el treball amb les altres administracions i institucions”. Artadi va recordar que la reforma horària va començar com una iniciativa ciutadana, a la qual l’administració es va afegir per impulsar, acompanyar i emprendre les reformes legislatives necessàries. “Hem de treballar tots els sectors”, va dir.
Campanya per avançar l’hora punta televisiva
L’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya manté activa la campanya per aconseguir l’avançament de l’hora punta televisiva, malgrat la poca acceptació de les cadenes. TV3 ja va avançar la sèrie Merlí a les 21.55 h, al final de l’informatiu, i fa igual amb Benvinguts a la família.