Més neguit que dificultat en el primer dia de les PAU
Un total de 33.895 alumnes comencen les proves d’accés a la universitat
Molts joves qualifiquen de “molt fàcil” la prova de català, i a castellà trien un text sobre rols de gènere en lloc d’un de Lorca
La professora de microbiologia de la UAB Montserrat Llagostera, que presidia ahir el tribunal 318 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ho resumeix a la perfecció. “Arriben nerviosos, preocupats, amb neguit, però quan acaben el primer examen ja els ha canviat la cara. Tot és més fàcil del que es pensaven i surten amb un gran somriure.”
El primer examen al qual es van haver d’enfrontar ahir els 33.895 alumnes que aquest any faran les proves d’accés a la universitat va ser el de castellà. Van haver d’escollir entre un text de La casa de Bernarda Alba, de Federico García Lorca, i un fragment de l’obra De animales a dioses, de Yuval Noah Harari, una reflexió sobre la diferència biològica i cultural entre homes i dones al llarg de la història.
Tot i haver llegit l’obra de Lorca a classe, la majoria van escollir la segona opció. “M’ha semblat més actual, més fàcil poder reflexionar sobre com era la vida de les dones a l’antiga Atenes i com és en l’actualitat”, comentava Noel Rodríguez, futur estudiant d’enginyeria aeroespacial. Estava eufòric després de veure que la primera prova no havia estat tan difícil. I això que, com a la majoria, el va agafar de sorpresa una pregunta molt concreta sobre els graus dels adjectius. “Aquesta l’han ficat per fer mal, comentava la Maria Puentes, de 17 anys.
Els graus dels adjectius van ser la sorpresa inesperada de l’examen de castellà, en què molts alumnes es van encallar. En canvi, a català la resposta va ser unànime: “Ha estat molt fàcil”, va comentar el Pau Ruiz a la sortida d’un examen, en què s’havia de triar entre un fragment de La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, o un text periodístic sobre els robots, de Javier Borràs, publicat al digital Crític. “La veritat és que ha estat senzill”, confirmava el Francesc Fuentes, 18 anys i futur estudiant de dret, que reconeixia que l’assignatura que més el preocupava era història, que aquest any és obligatòria per primer cop. “Per mi és un handicap, i no perquè no m’agradi la història, sinó perquè es basa molt a repetir els mateixos esdeveniments com si fóssim robots. Això em fa posar nerviós”, manifestava el jove.
Normalitat
Més enllà dels nervis i les emocions contraposades, la primera jornada de la selectivitat va transcórrer amb normalitat i sense incidents remarcables. Després de dinar, els estudiants es van examinar d’economia de l’empresa, química o història de la filosofia i també d’anàlisi musical, literatura castellana i dibuix tècnic. Avui la jornada començarà amb l’examen d’història i llengua estrangera.
Entre les novetats de les PAU d’aquest any hi ha el de la matèria d’història de la filosofia, que entra a la fase específica i serà ponderable per a l’accés a graus universitaris de les branques d’arts i humanitats, i de ciències socials i jurídiques.
Una segona novetat d’aquest any és que s’han reservat places a tots els graus universitaris per a estudiants del col·lectiu gitano per afavorir la seva incorporació als estudis superiors.
Del total d’alumnes matriculats, 27.878 corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs escolar el batxillerat; 3.279 són estudiants amb matrícula lliure (procedents de batxillerat d’altres anys amb o sense PAU), i 2.738 són estudiants provinents de cicles formatius de grau superior. Les proves acabaran dijous.
LA XIFRA
LA DATA
Ustec, contra les entrevistes per cobrir places
El sindicat Ustec va muntar un acte ahir davant d’Ensenyament per protestar contra les entrevistes que es posen en marxa fins al 18 de juny per proveir 2.132 llocs de treball públics.
Extremadura opta per repetir proves de selectivitat
Més de 4.500 estudiants extremenys han hagut de repetir algunes de les proves de selectivitat després que es detectés que s’havien filtrat exàmens al web de la Universitat d’Extremadura.
El curs vinent començarà el 12 de setembre
Les classes del pròxim curs escolar en educació infantil, primària i secundària obligatòria començaran el 12 de setembre. El calendari escolar, publicat ahir al Diari Oficial de la Generalitat, també estableix que el batxillerat i els cicles formatius de grau mitjà i superior, igual que els de la resta d’ensenyament en règim especial, començaran dos dies més tard. Les classes acabaran el 21 de juny.
Ensenyament publica les llistes definitives de P3
Ensenyament va publicar ahir les llistes definitives de P3. Les famílies tenen 3 dies per presentar al·legacions. El conseller Josep Bargalló ha dit que la voluntat és que cap família quedi sense plaça pública.