El Baix Empordà recupera la llum als nuclis urbans i queda pendent als afores
Les urbanitzacions i les masies aïllades són els punts més conflictius
«Fa deu minuts que ha arribat la llum», va afirmar ahir l'alcalde de Garrigoles, Josep Hipòlit, davant una trucada d'aquest diari a un quart de deu de la nit. A Ullastret, tenen un generador per a tot el municipi, però els falta un altre per poder cobrir la part nova, on hi ha l'escola, i així poder reobrir el centre dilluns. I a Palau-sator, l'alcalde, Joan Sabrià, no volia el generador, ja que no sabia a quin dels quatre pobles del terme s'havia de posar. Per sort, dijous a la nit va arribar la llum a tot el municipi, excepte a una part de Sant Feliu de Boada. I en aquest punt s'ha col·locat avui el grup electrogen. Per contra, al terme de Cruïlles, amb tres pobles i la urbanització Puigventós –que és on hi ha més població–, van aconseguir quatre generadors, encara que no de molta potència. I també ja en tenen Vilopriu, Fontanilles o el barri de La Roqueta d'Ullà, on es concentra la major part dels vilatans. «Gràcies a Déu», afirmava ahir satisfeta l'alcaldessa de Verges, Marta Payeró. Tot i així, queden fora de cobertura els masos aïllats, on s'està mirant de fer arribar un generador de poca potència.
La zona més afectada continua sent el sud de la comarca, on s'intenta solucionar el subministrament elèctric amb desenes de generadors a cadascun dels quatre pobles. Tot i així, des de Calonge s'informava ahir que encara hi havia uns 5.000 veïns sense llum, situació que afectava una part del nucli de Calonge i la major part de les 37 urbanitzacions del terme. A Castell-Platja d'Aro, l'Ajuntament informava encara que la majoria dels 10.000 habitants del municipi estaven sense llum. Per això, l'Ajuntament es vol reunir amb els veïns per prendre accions conjuntes.
En dos ajuntaments, com també d'altres, com poden ser el cas de Santa Cristina d'Aro, han decidit condicionar els seus pavellons esportius perquè els veïns que no tinguin fluid puguin anar-hi i poder dutxar-se, estar calents, menjar calent i, fins i tot, quedar-se a dormir.
Ultramort reclama a Endesa
El ple de l'Ajuntament d'Ultramort, reunit ahir en sessió extraordinària i urgent, ha acordat sol·licitar a l'empresa elèctrica Endesa l'assumpció de les pèrdues econòmiques ocasionades com a conseqüència de la falta de subministrament elèctric als veïns del municipi que ho demanin. I, sobretot, que es mostri «especialment sensible» davant les peticions o reclamacions que pugui fer la família de Rosa Mascarreras Martí, qui va morir dimecres al vespre per la inhalació de monòxid de carboni emanat d'un generador de gasoil que tenia arran de la falta de fluid elèctric. A part de Mascarreras, que tenia 40 anys, també van resultar greument intoxicats els seus pares, de 70 i 69 anys. Davant la pèrdua de la veïna del poble, el ple municipal també va acordar expressar el més sincer condol a la família de Rosa Mascarreras. La veïna vivia amb els seus pares des de feia més o menys un any, després que se separés del seu marit, ja que tenien la residència a Corçà.