Un estudi avala l'ús de bales de residus per restaurar la pedrera de la Vallensana

El govern reitera, però, que l'espai es continuarà omplint amb runes i que a llarg termini els ciutadans el podran visitar

Una bona mos­tra que reforça la idea que la recu­pe­ració de la mor­fo­lo­gia ori­gi­nal de la mun­ta­nya tri­garà força anys a ser una rea­li­tat és el fet que fins a l'arri­bada de la crisi el nom­bre de cami­ons que diària­ment pas­sa­ven per la pedrera per abo­car-hi runa s'acos­tava al mig miler, men­tre que dar­re­ra­ment amb prou fei­nes se supera el cen­te­nar de vehi­cles dia­ris. De fet, i segons va expli­car ahir la regi­dora de Medi Ambi­ent de l'Ajun­ta­ment de Bada­lona, Mercè Rius (CiU), per res­tau­rar l'aspecte ini­cial de la mun­ta­nya s'estima que encara faran falta nou mili­ons de tones més de ter­res i runes, ja que fins ara només s'han abo­cat 3,5 mili­ons d'aquests mate­ri­als de la cons­trucció i 26.000 tones en forma de bales de resi­dus pro­vi­nents dels eco­parcs com a mate­rial de rebli­ment, un pro­ce­di­ment que es va pro­var durant dos anys i pel qual l'Ajun­ta­ment va ingres­sar 43.000 euros.

Cinc anys després de l'inici d'aquesta prova pilot, l'estudi de la UPC pre­sen­tat dimarts a Bada­lona con­clou que aquest pro­ce­di­ment seria vàlid per a la res­tau­ració de pedre­res, una vegada s'hagi aca­bat l'acti­vi­tat d'explo­tació mine­ral. En aquest sen­tit, el segui­ment del com­por­ta­ment d'aquests mate­ri­als emma­gat­ze­mats sota terra ha cons­ta­tat, segons explica Rius, que la fracció orgànica es degrada «en pocs mesos» i que les fil­tra­ci­ons de líquids –que s'acu­mu­len per­ti­nent­ment en un abo­ca­dor per ser reti­rats poste­ri­or­ment– són menors que les que es gene­ra­rien en un dipòsit con­ven­ci­o­nal de resi­dus muni­ci­pals. «La con­ta­mi­nació que es genera és insig­ni­fi­cant», resu­meix la res­pon­sa­ble medi­am­bi­en­tal.

El tre­ball de la Uni­ver­si­tat, però, matisa que l'ús d'aquests mate­ri­als per reom­plir pedre­res no és vàlid per a espais que esti­guin pro­te­gits per plans espe­ci­als que impe­dei­xin l'entrada de resi­dus, com és el cas de la pedrera de la Vallen­sana. En aquest sen­tit, Mercè Rius va expres­sar de nou la posició del govern muni­ci­pal que la res­tau­ració de la pedrera es faci només amb runes pro­ce­dents de la cons­trucció. «Cele­brem els resul­tats de la prova, però man­te­nim que la ser­ra­lada de Marina ha de con­ti­nuar pro­te­gida», raona Rius.

Visi­ta­ble per la gent

D'aquesta manera, seran els mate­ri­als inerts els que s'hau­ran de fer ser­vir per a la recu­pe­ració de la mun­ta­nya. Un procés en què s'estan seguint cri­te­ris com ara poten­ciar una xarxa de camins i iti­ne­ra­ris, acon­se­guir una mor­fo­lo­gia ori­gi­nal de la mateixa natura, pre­ser­var els espais de més valor ambi­en­tal, garan­tir la reve­ge­tació amb espècies autòcto­nes del bosc medi­ter­rani –pi i alzina– i poten­ciar la diver­si­tat d'hàbits pre­sents a la ser­ra­lada de Marina.

Algu­nes d'aques­tes volun­tats ja s'han traduït en actu­a­ci­ons, com són l'ade­quació d'una zona d'esbarjo, un mira­dor amb vis­tes a la zona en res­tau­ració i un espai d'esta­ci­o­na­ment on en un futur es podran dei­xar els vehi­cles per con­ti­nuar a peu els dife­rents camins que s'ade­qua­ran. «La res­tau­ració per­metrà recu­pe­rar una part de la mun­ta­nya perquè la ciu­ta­da­nia en pugui gau­dir en un entorn natu­ral i inte­grat en el parc de la ser­ra­lada», resu­meix Rius.

Tant la pre­sen­tació dels resul­tats de la prova pilot com l'expli­cació del pro­jecte de res­tau­ració de la pedrera van tenir lloc dimarts en el marc d'una jor­nada que va res­pon­dre al com­promís adqui­rit per l'ante­rior govern muni­ci­pal (PSC, ICV-EUiA i ERC) d'expli­car els efec­tes de reom­plir la Vallen­sana amb aquests mate­ri­als orgànics. En el man­dat ante­rior, CiU, en l'opo­sició, es va opo­sar fron­tal­ment al pro­jecte i va arri­bar a pre­sen­tar un recurs judi­cial per atu­rar-lo, tot i que final­ment el va reti­rar després que en l'inici del man­dat actual la Gene­ra­li­tat decidís no enviar més bales. Dimarts l'actual pri­mer tinent d'alcalde, Fer­ran Falcó (CiU), va des­ta­car que «ens hem de feli­ci­tar» perquè el procés ende­gat amb la prova pilot «s'ha reconduït cap a una solució com­pa­ti­ble amb una pro­tecció de la ser­ra­lada soci­al­ment accep­tada per la gent de Bada­lona».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.