Societat
El Geolodía se centra en els dinosaures prepirinencs
Aquesta jornada de geologia es duu a terme simultàniament en diverses ciutats de l'Estat i enguany, en la seva edició de Lleida, farà un recorregut pel Pallars Jussà i l'Alt Urgell
Al territori del projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec es farà aquest dissabte la jornada de Geolodía 2017. Amb el títol Els últims dinosaures d'Europa, aquesta trobada té l'objectiu de relacionar la constant evolució geològica i la seva incidència per recrear els ambients on habitaven aquests grans vertebrats. La jornada pretén seguir les seves traces per palpar de primera mà quan, com i quines espècies hi van viure, i la seva coherència amb un paisatge canviant.
De Tremp a Coll de Nargó, passant per la Conca Dellà, es recorreran els principals afloraments i paisatges, que permetran realitzar un viatge didàctic en el temps, de més de 66 milions d'anys. Els participants observaran les restes fòssils de petjades, d'ous i un dels colls més grans trobats als Pirineus, en procés de preparació. I és que el Pallars Jussà i l'Alt Urgell són dues comarques riques en restes fòssils de rellevància internacional.
El Geolodía cerca d'apropar la geologia i la professió de geòleg a la societat. Va començar el 2005 a la província de Terol i, a partir del 2011, es va convertir en un esdeveniment d'àmbit estatal que es duu a terme simultàniament a totes les províncies, amb una excursió de camp gratuïta, guiada per geòlegs i oberta a tot tipus de públic. Aquesta activitat és una iniciativa que té el suport de la Societat Geològica d'Espanya (SGE), l'Associació Espanyola per a l'Ensenyament de les Ciències de la Terra (Aepect) i l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME).
L'itinerari es realitzarà amb autobús amb punt de sortida i tornada a Tremp i tindrà cinc aturades. La partida serà a les 9.00 h a la seu territorial de l'ICGC a Tremp.
LA DATA
La difusió geològica, un objectiu comú
En l'organització d'aquesta activitat hi han participat el projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec, el CST Pirineus de l'ICGC (seu científica del projecte Geoparc), l'Institut Català de Paleontologia Museu Crusafont (ICP), el Museu de la Conca Dellà i l'espai Dinosfera. A més, hi ha hagut la col·laboració dels ajuntaments de Tremp, de Coll de Nargó i d'Isona i Conca Dellà, així com amb l'ajut del Consell Comarcal del Pallars Jussà, l'Epicentre, Eureka SGN i Geosilva.