Ciència

Astronomia

La pluja d’estels al Montsec, en directe per a tot el món

El portal Sky-live.tv, en col·laboració amb el projecte europeu Stars4All, emetrà en directe aquesta nit el fenomen conegut popularment com les Llàgrimes de Sant Llorenç

Els Perseids són els estels fugaços més potents i populars, i la matinada vinent és la millor per observar-los. El portal Sky-live.tv, en col·laboració amb el projecte europeu Stars4All, emetrà en directe aquesta nit de dissabte des del Parc Astronòmic del Montsec la pluja d’estels fugaços coneguda popularment com les Llàgrimes de Sant Llorenç. La retransmissió, que durarà seixanta minuts, arrencarà a partir de la mitjanit i inclourà imatges i comentaris.

En la distribució de les imatges per a tot el món, a través del portal web Sky-live.tv, hi col·labora el centre de supercomputació del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya.

El fenomen de les Llàgrimes de Sant Llorenç es desenvolupa enguany entre el 17 de juliol i el 24 d’agost. El seu màxim nivell s’espera aquesta pròxima nit, que serà el millor moment per a l’observació de la pluja d’estels a Europa.

Malgrat que una Lluna minvant, il·luminada al 70%, apareixerà en la segona meitat de la nit i que és possible que provoqui que els observadors es perdin els meteors més febles, els experts creuen que els brillants continuaran oferint un bon espectacle, per a la qual cosa s’aconsella, en qualsevol cas, situar-se en un lloc fosc, sense contaminació lumínica. Es calcula que es podrà veure un meteor cada cinc minuts.

En els darrers deu anys la intensitat dels Perseids s’ha mantingut alta i més o menys constant, d’entre 70 i 130 meteors/hora.

Els estels fugaços són en realitat petites partícules de pols de diferents grandàries, algunes menors que grans de sorra, que van deixant els estels –o asteroides– al llarg de les seves òrbites al voltant del Sol. El núvol de partícules resultant (anomenats meteoroides), a causa del desglaç produït per la calor solar, es dispersa per l’òrbita del cometa i és travessada cada any per la Terra en la seva òrbita al voltant del Sol. Durant aquesta trobada, les partícules de pols es desintegren en entrar a gran velocitat en l’atmosfera terrestre, creant els coneguts traços lluminosos que reben el nom científic de meteors.

Recentment va transcendir que una nova campanya de mesurament del fons del cel nocturn ha constatat que el firmament del Montsec continua sent de categoria excepcional. En els contorns relatius a la certificació Starlight (Destinació Turística Starlight i Reserva Starlight) les dades obtingudes durant el 2016 confirmen que els valors són excel·lents en algunes àrees i de qualitat molt bona en la pràctica totalitat de zones no urbanes. Les campanyes de mesurament s’emmarquen en un projecte d’avaluació de les condicions naturals del medi nocturn dels Parcs Naturals de Catalunya.

L’HORA

4
de la matinada es calcula que pot ser el moment òptim per poder veure la pluja d’estels.

LA XIFRA

100
meteors per hora es poden arribar a veure en cas que totes les condicions es mantinguin favorables.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona