Ciència

Menys contagis entre nens als casals que en general

Un estudi de Sant Joan de Déu demostra l’efectivitat dels grups petits i estancs i el rentat freqüent de mans

Salut creu que avala el protocol de tornada a l’escola, tot i que la situació no és extrapolable

La taxa de con­tagi del coro­na­vi­rus entre els nens que han fet casals aquest estiu ha estat molt infe­rior a la mit­jana de la soci­e­tat, segons els resul­tats pre­li­mi­nars d’un estudi de l’hos­pi­tal Sant Joan de Déu. Seguint més de 1.900 infants i moni­tors durant cinc set­ma­nes, els inves­ti­ga­dors van detec­tar una taxa de repro­ducció (Rt) del virus de 0,3, men­tre que en les pobla­ci­ons de l’entorn dels casals es regis­tra­ven xifres sis cops més grans, entre l’1,7 i el 2. El Depar­ta­ment de Salut con­si­dera que aquests resul­tats són espe­rançadors de cara al retorn a l’escola, perquè cer­ti­fi­quen la importància del ren­tat de mans i, d’alguna manera, ava­len el pro­to­col que s’ha esta­blert per a la recu­pe­ració de l’acti­vi­tat docent. Els autors de l’estudi indi­quen, però, que els resul­tats no són “direc­ta­ment extra­po­la­bles” als entorns esco­lars, perquè les acti­vi­tats es van fer majo­ritària­ment a l’aire lliure i en grups de menys de deu infants.

L’estudi forma part del macro­pro­jecte de recerca Kids corona i va con­tro­lar 22 casals d’estiu de l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona. Als infants i moni­tors se’ls feia un test PCR en saliva gai­rebé cada dia durant cinc set­ma­nes. A més, també s’han estu­diat grups de con­vivència d’altres casals en què un dels infants o el moni­tor havien estat con­ta­gi­ats amb el SARS-CoV-2. De les 1.900 per­so­nes ana­lit­za­des, es van iden­ti­fi­car 39 posi­tius de Covid-19 (30 infants i 9 moni­tors), que havien tin­gut un total de 253 nens i nenes con­si­de­rats con­tac­tes direc­tes. D’aquests, es van detec­tar 12 con­ta­gis. Això repre­senta que la taxa de trans­missió va ser del 0,3, una xifra “sis vega­des infe­rior a la taxa de la població gene­ral”, segons des­ta­ca­ven ahir els inves­ti­ga­dors en la pre­sen­tació dels resul­tats.

L’edat no importa

El tre­ball va com­pro­var també que l’edat no és un fac­tor relle­vant en la capa­ci­tat de dis­se­mi­nar el virus: els menors de 12 anys van mos­trar la mateixa capa­ci­tat de trans­missió de la malal­tia que els que en tenien entre 13 i 17.

“Sabíem que els nens tenen la capa­ci­tat d’infec­tar-se i ara hem vist que tenen la capa­ci­tat de trans­me­tre, però si seguim una sèrie d’estratègies pro­ba­ble­ment la trans­cendència de l’ober­tura de les esco­les serà poca i les podrem obrir de forma segura, amb unes taxes d’infecció i de trans­missió al més bai­xes pos­si­ble”, argu­menta la doc­tora Iolanda Jor­dan, una de les auto­res de l’estudi.

El cap de pedi­a­tria de Sant Joan de Déu, Juanjo Gar­cia, remarca que el tre­ball en “grups bom­bo­lla” –sem­pre els matei­xos com­po­nents– i el pre­do­mini d’acti­vi­tats a l’aire lliure són fac­tors clau per expli­car aquesta baixa trans­missió, però per damunt de tot hi sem­bla haver el ren­tat de mans. “Hem com­pro­vat que als cen­tres on hi havia ren­tat de mans cinc cops al dia, la trans­missió del virus ha estat gai­rebé nul·la si ho com­pa­rem amb altres casals on no hi havia una neteja tan freqüent”, asse­nyala Jor­dan, que dema­nar “tenir molt en compte” aquesta mesura de cara a l’immi­nent inici del curs esco­lar.

LA XIFRA

0,3
és la taxa de reproducció
del virus entre els assistents als casals, mentre que a nivell social variava entre el 1,7 i el 2.

Les PCR amb saliva, eficaces

El monitoratge dels nens es va fer mitjançant proves PCR amb mostres de saliva, una opció que és clarament menys molesta que les PCR nasofaríngies que s’efectuen habitualment, però que s’ha demostrat igualment eficaç per detectar el coronavirus i que pot ser útil quan s’ha de fer la prova de manera repetitiva o a persones amb certes condicions especials. Els investigadors han hagut de treballar de valent durant l’estiu per tenir uns resultats preliminars abans de l’obertura de les escoles, però encara els queda feina. Primer han de validar els resultats amb les proves serològiques que també han fet i després estendran l’estudi als familiars dels nens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.