Ciència

El James Webb capta la seva primera imatge directa d’un exoplaneta

El telescopi espacial revela nous detalls de l’HIP 65426 b, un gegant gasós descobert el 2017

Té entre sis i dotze vegades la massa de Júpiter i és relativament jove, entre 15 i 20 milions d’anys

El telescopi espacial James Webb, posat en òrbita el passat Nadal, ha captat la seva primera imatge directa d’un planeta fora del Sistema Solar, l’HIP 65426 b, descobert el 2017.

Aquest exoplaneta és un gegant gasós, sense una superfície rocosa, i per tant, no és habitable. Té entre sis i dotze vegades la massa de Júpiter. Comparat amb l’edat de la Terra, 4.500 milions d’anys, és un planeta jove, d’entre 15 i 20 milions d’anys.

L’ HIP 65426 b ja havia estat observat pel Very Large Telescope de l’Observatori Europeu Astral (ESO) a Xile, però les imatges proporcionades per quatre dels instruments del James Webb revelen nous detalls que no podien captar els telescopis terrestres.

Aquest és “un moment transformador, no només per al Webb sinó per a l’astronomia en general”, ha destacat Sasha Hinkley, de la Universitat d’Exeter (Regne Unit), que ha dirigit les observacions.

L’exoplaneta orbita unes cent vegades més lluny de la seva estrella amfitriona que la Terra del Sol. Aquesta distància permet que els dos astres puguin ser clarament separats pel nou telescopi espacial, fruit de la col·laboració de la NASA, l’Agència Espacial Europea (ESA) i l’Agència Espacial del Canadà (CSA).

A les imatges del James Webb l’exoplaneta apareix com una taca de llum amb una forma una mica diferent, a causa de les particularitats del sistema òptic del telescopi i com tradueix la llum a través dels diferents sensors òptics, explica l’ESA en un comunicat.

“Obtenir aquesta imatge ha estat com buscar un tresor espacial”, ha assenyalat Aarynn Carter, de la Universitat de Califòrnia (EE. UU), que ha dirigit l’ anàlisi de les imatges. La científica ha relatat que, al principi, tot el que podia veure era la llum de l’estrella, “però amb un acurat processament d’imatges, vaig eliminar-la i vaig descobrir el planeta”.

Carter s’ha mostrat convençuda que hi ha “moltes més imatges” per arribar que “donaran forma a la nostra comprensió” de la física, química i formació dels exoplanetes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES