Ciència

Hypatia farà una segona expedició simulada a Mart el 2025

El projecte es reeditarà al mateix desert de Utah on s’ha fet aquest any i té els objectius de recerca científica i de visibilització la feina de les dones en el sector

Hi haurà una nova expedició catalana a Mart el 2025, amb el mateix entorn simulat del planeta al desert de Utah, també protagonitzat per tripulants catalanes. Es tornarà a realitzar Hypatia, el projecte científic de simulació de Mart en unes terres amb condicions semblants, situades a l’estat de l’oest dels EUA, a la Mars Research Desert Station (MDRS); i tindrà els mateixos objectius, el de la recerca i la visibilització de dones científiques, a més de la divulgació del coneixement.

Després de l’èxit de la primera edició, la comandant de la primera expedició, Mariona Badenas, ha explicat en la compareixença davant dels mitjans que tenint present que “encara queden uns anys per arribar a Mart” cal aprofundir en aquest camp de coneixement. Perquè l’horitzó d’arribada a Mart no només implica avenços tecnològics, sinó també la capacitat de supervivència. En aquest sentit, la iniciativa vol seguir amb les dues potes clau que la caracteritzen i amb el clar objectiu de despertar vocacions entre dones.

Ja s’està preparant la nova tripulació per al 2025, que tindrà dones de diferents edats i professions. Segons ha anunciat Hypatia, la matemàtica Anna Bach i l’estudiant d’enginyeria Helena Arias són les tripulants que repetiran missió.

En la primera expedició, la tripulació va viure en l’entorn simulat de Utah dotze dies la segona meitat d’abril, on van conviure amb temperatures extremes equivalents, que van dels 3 als 29 graus centígrads. Aquesta zona desèrtica també té una baixa humitat i altes ratxes de vent que durant l’estada van arribar als 60 quilòmetres per hora, molt semblant a Mart.

El repte més gran del dia a dia de l’operació va ser distribuir l’aigua. A l’inici de la missió tenien un tanc de 2.000 litres que havien de gestionar racionalment i la clau va ser “reciclar” l’orina per fer funcionar les bateries. Cada tripulant va gastar 13,4 litres d’aigua cada dia per hidratar-se, higiene personal, cuinar i neteja, molt lluny del consum diari a Barcelona, que se situa als 105 litres.

En aquests quinze dies van menjar principalment productes deshidratats, com làctics, ous, verdures i fruites que s’activen amb l’aigua. A més, l’estació té un hivernacle on les tripulants van recollir-hi cogombre, tomàquets cherry o brots per fer amanida.

En aquestes dues setmanes, les nou tripulants no van poder comunicar-se amb la família, com la simulació exigia, i es van allotjar en els diversos mòduls de l’estació, en un dels quals hi havia els dormitoris, i en altres, la cuina, una cúpula científica per fer experiments químics, una zona de cultiu i un observatori solar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca