Ciència

L’Agència Espacial Europea aconsegueix les primeres imatges per crear un catàleg de l’univers en 3D

La missió ha revelat una instantània que mostra mil galàxies al cúmul Perseo i 100.000 galàxies en segon pla

La iniciativa ja es considera “una revolució per l’astronomia”

La missió Euclid de l’Agència Espacial Europea (ESA) ha començat aquest dimarts a difondre les primeres imatges que han captat els seus instruments, destinats a observar milers de milions de galàxies i a crear el major i més precís catàleg en 3D de l’univers.

La missió va mostrar des del centre de l’ESA a Darmstadt (Alemanya), les primeres cinc imatges d’alta definició que mostren ja el potencial de l’instrument, que ja està llest per a crear el major mapa de l’univers en tres dimensions.

“Mai abans un telescopi havia estat capaç de crear imatges astronòmiques tan nítides cobrint una porció tan gran del cel, i arribant tan lluny en l’Univers distant”, ha resumit l’ESA en la presentació del primer grup d’imatges.

La missió ha revelat una instantània que “és una revolució per a l’astronomia”, sobre el cúmul de galàxies de Perseo. La imatge mostra mil galàxies pertanyents al cúmul Perseo, i més de 100.000 galàxies addicionals més lluny en segon pla.

“Moltes d’aquestes tènues galàxies eren prèviament invisibles. Algunes d’elles estan tan distants que la seva llum ha trigat deu mil milions d’anys a aconseguir-nos. En cartografiar la distribució i les formes d’aquestes galàxies, els cosmolegs podran esbrinar més sobre com la matèria fosca va donar forma a l’Univers que veiem avui dia”, expliquen en el comunicat.

També s’ha mostrat una altra imatge de la galàxia espiral IC 342, sobrenomenada com la “galàxia oculta”, i, segons informen, Euclid ha descobert “informació crucial sobre les estrelles d’aquesta galàxia, que és similar a la nostra via Làctia”.

La tercera imatge mostra la galàxia irregular NGC 6822, una “galàxia nana irregular” que se situa a 1,6 milions d’anys llum de la Terra. Està en el que es denomina “Univers primerenc”, on la majoria de les galàxies “no s’assemblen a la clàssica i perfecta espiral, són irregulars i petites”.

Euclid ha il·lustrat el cúmul globular NGC 6397, el segon del seu tipus més pròxim a la Terra. “Els cúmuls globulars són col·leccions de centenars de milers d’estrelles unides per la gravetat. Actualment cap altre telescopi que no sigui Euclid pot observar tot un cúmul globular en una sola observació”, ha destacat l’ESA.

Finalment, s’ha aconseguit una imatge del nebulós “cap de Cavall”, també coneguda com a Barnard 33 i que forma part de la constel·lació Orió, on els científics esperen trobar molts planetes foscos i prèviament invisibles de massa similar a la de Júpiter en la seva infància celeste, així com joves nanes marrons i estavelles bebè.

Euclid és una missió espacial de l’Agència Espacial Europea amb contribucions de la estatunidenca Administració Nacional d’Aeronàutica i de l’Espai (NASA). És la segona missió de classe M en el programa Cosmic Vision de l’ESA.

La comunitat científica defensa que existeix alguna cosa que d’alguna forma crea cada vegada més espai entre les galàxies i això és l’energia fosca. Això produeix l’expansió accelerada de l’univers, però no es coneix ni la seva font, ni la seva física, ni com funciona.

Euclid, amb un cost de 1.400 milions d’euros, està dissenyada per oferir noves dades del costat desconegut i fosc de l’univers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins