RECERCA
L’IDIBGI investigarà el vincle entre l’apnea del son i les malalties cardiovasculars
El projecte ha rebut una ajuda de La Marató de TV3 de l’any 2022 per aprofundir en la comprensió dels processos biològics que connecten l’apnea obstructiva del son i les malalties cardiovasculars
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) lidera una recerca que estudiarà el vincle entre l’Apnea Obstructiva del Son i les malalties cardiovasculars. Aquest projecte, finançat per La Marató de TV3, es farà en col·laboració amb el Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Salas del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
L’Apnea Obstructiva del Son (AOS) és un trastorn del son que afecta sis milions de persones a Espanya, però només un 10% són diagnosticades i tractades. “Un aspecte preocupant de l’AOS és la seva estreta relació amb les malalties cardiovasculars”, assenyala la Dra. Olga Tura, investigadora consolidada del grup de recerca Respiratori de l’IDIBGI que lidera aquest projecte.
De fet, el risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular és un 50% més gran per a les persones amb aquest trastorn en comparació amb aquelles que no el tenen. Per tot plegat, el diagnòstic i tractament correctes de l’AOS es converteixen en un problema de salut pública.
L’AOS provoca pauses repetides en la respiració, anomenades apnees, durant més de 10 segons mentre es dorm. Durant l’apnea, l’aire no pot fluir amb normalitat als pulmons i provoca una baixada dels nivells d’oxigen, fent que la persona desperti del son. Si aquests episodis es repeteixen al llarg del temps, causen lesions cel·lulars importants i un augment de la inflamació dels teixits.
El projecte estudiarà com afecten les apnees contínues del son al teixit endotelial, que revesteix l’interior dels vasos sanguinis. Aquest teixit juga un paper clau en la regulació de la circulació sanguínia i controla que no es formin coàguls. Així, es determinarà si els pacients amb AOS tenen el teixit endotelial danyat, i, també, quin tipus de dany presenten, per valorar si això explica l’alta predisposició a desenvolupar una malaltia cardiovascular.
Per primera vegada, s’utilitzaran tècniques innovadores de modelització de vasos sanguinis, incloent la creació d’estructures 3D en miniatura amb les pròpies cèl·lules dels pacients. Les estructures se sotmetran a condicions de flux sanguini i baix nivell d’oxigen per reflectir el que passa a la vida real i avaluar l’eficàcia de nous tractaments, i així valorar si es podrien traslladar a la pràctica clínica. Per exemple, per primer cop en l’Apnea Obstructiva del Son, s’estudiarà l’ús de fàrmacs rejovenidors o fàrmacs que eliminen les cèl·lules endotelials danyades o envellides.
Aquests fàrmacs també seran testats en la part del projecte que realitzarà el Centre d’Investigacions Biològiques Margarita Salas del CSIC. L’equip liderat per l’investigador Dr. Eduardo Oliver s’ocuparà d’avaluar els efectes de l’AEOS en el model animal del ratolí i la capacitat d’aquests nous fàrmacs de revertir o curar l’endoteli danyat. “Gràcies als nostres models animals, validarem la capacitat de vàries teràpies novedoses de prevenir o revertir els danys que l’apnea del son provoca sobre la circulació pulmonar i el cor, fet que suposarà un avenç molt important per a fer front a aquesta malaltia” explica el doctor Oliver.
El grup de recerca Respiratori de l’IDIBGI està vinculat al Servei de Pneumologia de l’Hospital Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt, i és liderat pel Dr. Ramon Orriols, que alhora és el cap del mateix servei.
Una de les principals línies de recerca d’aquest grup és l’estudi de l’Apnea Obstructiva del Son, en la qual també treballen en el projecte europeu INNOBICS-SAHS. En aquest cas, la recerca estudia com millorar el diagnòstic d’aquest trastorn en el conjunt de la població per poder tractar a totes les persones afectades per l’AOS, l’altre gran repte de la malaltia.