Ciència

Sant Pau construeix una nova unitat de teràpies avançades contra el càncer

Entrarà en funcionament d’aquí a un any i multiplicarà per quatre la capacitat de l’actual

L’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau ha començat la construcció d’una Unitat de Teràpies Avançades que permetrà quadruplicar la capacitat de producció de medicaments personalitzats per tractar malalties hematològiques sense alternativa terapèutica. La infraestructura inclourà quatre sales blanques (espais lliures de contaminació per manipular cèl·lules per fabricar medicaments) i dos laboratoris: un dedicat a fer-hi cultius i l’altre per al control de qualitat.

A més, la nova unitat no només permetrà una major producció de medicaments, sinó que també centralitzarà tot el procés de desenvolupament dins de la mateixa institució, des de la producció de virus recombinants fins a la fabricació final dels medicaments.

D’aquesta manera, les instal·lacions passaran dels 39 m² de superficie que ocupa la única sala blanca actual a un total de 163 m², un fet que permetrà accelerar la capacitat de fabricació de teràpies com les de CAR-T, que modifica les cèl·lules del sistema immunitari del pacient per tal que siguin més eficaces per atacar les cèl·lules dels càncers de la sang.

La nova unitat requerirà una inversió de 5,5 milions d’euros els propers quatre anys i comptarà amb la col·laboració de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras. De fet, la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia aporta de més de 4,5 milions d’euros al projecte.

Les obres del nou equipament duraran uns sis mesos i, en acabat, s’obrirà un procés per tal que l’Agència Espanyola del Medicament acrediti que les instal·lacions són aptes per a la fabricació de teràpies avançades, cosa que suposarà aproximadament mig any més abans de l’obertura de la unitat.

“Aquest avenç ens permetrà quadruplicar la nostra capacitat de dur a terme assaigs clínics per curar pacients sense alternativa terapèutica amb càncers hematològics i que han passat per totes les teràpies convencionals”, assegura el director de l’Institut de Recerca Sant Pau, Jordi Surrallés. Un dels principals beneficis d’incentivar la investigació de teràpies avançades des dels hospitals és que els productes CAR-T acadèmics tenen un cost tres vegades inferior als CAR-T comercials, segons els especialistes en la matèria.

Sant Pau és, juntament amb l’Hospital Clínic de Barcelona, un dels dos hospitals autoritzats a Catalunya i un dels pocs del món que estan capacitats i autoritzats per produir medicaments d’immunoteràpia CAR-T. De moment n’ha desenvolupat dos per tractar limfomes que estan en assajos clínics amb resultats esperançadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Creen un mapa amb refugis climàtics del poble

lloret de mar
Societat

El nou servei d’atenció a sensesostre comptarà amb setze places de permanència indefinida

Tarragona

Girona acull la Meet Catalunya Green per captar nous esdeveniments

girona
societat

Vidreres prepara el nou sistema de recollida de residus a Aiguaviva Parc

vidreres
societat

Pescadors del Cap de Creus s’alien per millorar la comercialització

roses
MEDI AMBIENT

El Maresme exigeix més ajudes per afrontar l’estat crític dels boscos

Mataró
societat

Un jutjat revoca l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per reformar la Via Laietana

Barcelona
societat

Planten 500 noves plàntules de posidònia al Cap de Creus

el port de la selva
economia

La Generalitat executa un 87% de les inversions pressupostades

barcelona