Ciència

societat

Barcelona destinarà 130 milions d’euros al nou Pla estratègic de ciència i innovació, el doble que a l’anterior

L’Ajuntament proposa una nova ordenança de desgravació fiscal per a recerca i transferència

L’Ajuntament de Barcelona destinarà 130 milions d’euros al nou Pla estratègic de ciència i innovació, el doble de recursos que a l’anterior. Així ho ha anunciat aquest dimarts l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha situat el creixement sostenible, la diversificació de l’economia i la internacionalització de la ciutat com a eixos vertebradors de la proposta. Entre les iniciatives, que s’han de desenvolupar entre 2024 i 2027, el consistori ha proposat una nova ordenança de desgravació fiscal per a recerca i transferència destinada a atreure i retenir empreses intensives en R+D a la ciutat. Del total de la inversió, 50 milions es destinaran a transferència, 45 a cultura científica, 20 a recerca, 13,5 a l’ecosistema i 2 a formació.

En concret, el pla inclou un conjunt d’iniciatives organitzades en 5 línies estratègiques, 8 eixos d’actuació, 5 projectes tractors, 10 projectes estratègics i 46 mesures concretes. L’objectiu, segons ha apuntat l’alcalde, és “consolidar el lideratge” de Barcelona com a “capital europea en ciència i innovació”. “El pla parteix de la voluntat i la tradició de ser líders, així com “estar al costat de l’ecosistema d’universitats, centres de recerca i investigadors” de la ciutat.

Entre els objectius principals del pla, el consistori s’ha marcat avançar cap a la neutralitat climàtica, ampmpliar i promoure la participació de les dones en l’àmbit científic i tecnològic i contribuir a una governança pública fonamentada a través de la intel·ligència artificial.

Pel que fa a sectors, la ciutat aspira a ser decisiva en el disseny i la producció de xips electrònics i fotònics, erigir-se com a capital de la biotecnologia i les ciències de la salut i esdevenir també un referent en la creació i aprofitament de les tecnologies digitals i quàntiques.

Actualment, la capital catalana compta amb 6 hubs científics, 6 parcs tecnològics, 8 universitats, 8 hospitals amb instituts de recerca, 80 centres de recerca científica, 1.350 empreses de recerca i més de 40.000 investigadors treballant a la regió metropolitana de Barcelona.

Desgravació fiscal per a recerca

Una altra de les mesures destacades del pla és una proposta d’ordenança de desgravació fiscal per a recerca i transferència, que té com a finalitat atreure i retenir empreses intensives en R+D potenciar el teixit empresarial i captar talent i innovació, segons ha explicat l’Ajuntament.

Concretament, el consistori preveu mantenir la desgravació del 95% en l’IBI per a centres de recerca i universitats, però també planteja una nova bonificació per a activitats econòmiques considerades d’especial interès o utilitat municipal en empreses que inverteixin en recerca i innovació, a partir de col·laboracions amb les universitats, centres de recerca, o start-ups deep tech, entre d’altres.

Pel que fa a l’IAE, l’Ajuntament proposa bonificacions a partir del 50% per inversions en actius fixos de més d’1 milió d’euros, així com generació de llocs de treball i suport a empreses que estableixin centres d’innovació o start-ups a la ciutat.

El pimer centre a l’Estat de l’Institut Fraunhofer

Per assolir aquesta transferència de coneixement, el consistori ha considerat “clau” l’establiment a Barcelona del primer centre a Espanya de l’Institut Fraunhofer, una organització dedicada a la investigació aplicada. Es tracta d’una iniciativa impulsada pels governs espanyol i català que busca “reforçar” la capital com a hub científic en biomedicina i bioenginyeria. Aquesta seu se situarà al Parc Científic de Barcelona i serà una aliança amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

En la mateixa línia, el pla inclourà mesures per consolidar el projecte per a crear un ecosistema científic al parc de la Ciutadella, per reforçar el Campus Diagonal-Besos com a espai d’innovació, coneixement i talent verd i per impulsar el 22@ com a pol de transferència ecològica. També preveu donar suport als projectes de l’Eix Diagonal Salut, com la construcció del Nou Clínic, i acompanyar la iniciativa de La Industrial+, al recinte de l’Escola Industrial de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia