Ciència

Yuval Noah Harari, el catastrofista de la IA

L’historiador israelià reclama una regulació estricta de la IA per protegir la humanitat

Yuval Noah Harari ha explorat els grans temes de la història humana, des de l’evolució de l’Homo sapiens fins als desafiaments futurs com la biotecnologia i la IA. Harari ha expressat repetidament la seva preocupació pels perills potencials de la IA. En una entrevista recent, va assenyalar que la IA podria amenaçar la supervivència de la civilització humana, no tant a través de robots assassins, sinó mitjançant la seva capacitat per manipular el llenguatge i crear narratives poderoses. “La IA ha hackejat el sistema operatiu de la nostra civilització”, va advertir Harari.

Una de les tesis centrals de Harari és que les narratives compartides són el que permet la cooperació i la coordinació entre grans grups humans. Aquest poder de les narratives, diu Harari, podria ser explotat per la IA per influir en la política, l’economia i fins i tot la religió. “Què passarà quan una intel·ligència no humana sigui millor que l’ésser humà mitjà per explicar històries, compondre melodies, dibuixar imatges i redactar lleis i escriptures?”, es pregunta.

Harari defensa que és essencial establir regulacions estrictes per a la IA abans que sigui massa tard. Ha comparat aquesta necessitat amb la regulació de la tecnologia nuclear després de la Segona Guerra Mundial. “Des del 1945, sabem que la tecnologia nuclear pot generar energia barata per al nostre benefici, però també pot destruir físicament la nostra civilització. Ara ens enfrontem a una nova arma de destrucció massiva que pot aniquilar el nostre món mental i social”, ha afirmat.

Harari proposa que qualsevol IA hauria de passar per controls de seguretat rigorosos abans d’arribar al públic. “Necessitem un equivalent a la FDA per a les noves tecnologies”, diu amb referència a l’Administració d’Aliments i Fàrmacs dels EUA.

Harari també parla sobre els riscos en termes de privacitat i manipulació social. Creu que les noves eines d’IA es podrien utilitzar per crear una falsa intimitat amb les persones i influir en les seves opinions i comportaments d’una manera mai vista. Les preocupacions són part d’un debat més ampli sobre els perills potencials i la necessitat de mesures de seguretat estrictes.

Harari és conegut per la seva capacitat de comunicar idees complexes de manera clara i accessible. És per això que els seus llibres són llegits per milions de persones.

Escriptor influent
Nascut el 24 de febrer del 1976 a Kiryat Ata (Israel), és un dels historiadors i escriptors més influents de la nostra època. Amb un doctorat en història per la Universitat d’Oxford i un lloc com a professor a la Universitat Hebrea de Jerusalem, Harari ha captivat el món amb les seves obres sobre la història de la humanitat i les seves prediccions per al futur.
‘Nexus’, de l’edat de pedra a la IA
Entre les seves obres més destacades, hi ha ‘Sapiens: d’animals a déus’, ‘Homo Deus. Una breu història del demà’ i ‘21 lliçons per al segle XXI’. Aquest setembre passat ha publicat ‘Nexus. Una breu història de les xarxes d’informació des de l’edat de pedra fins a la IA’ (Edicions 62).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia