Ciència

John Jumper, pioner en IA i Nobel de química el 2024

L’impulsor d’AlphaFold, John Jumper, ha revolucionat la predicció estructural de proteïnes amb la seva IA

John Jumper, investigador en biologia computacional i doctor en química teòrica, ha estat guardonat amb el premi Nobel de química enguany per la seva contribució revolucionària a la predicció estructural de proteïnes mitjançant intel·ligència artificial. Aquest reconeixement arriba gràcies al desenvolupament del sistema AlphaFold, creat conjuntament amb Demis Hassabis, cofundador de DeepMind, i David Baker, expert en disseny de proteïnes.

AlphaFold ha resolt un dels grans reptes de la biologia estructural: predir la forma tridimensional de les proteïnes a partir de les seqüències d’aminoàcids. La fita, que la comunitat científica perseguia durant més de 50 anys, ha estat clau per entendre millor el funcionament de les cèl·lules i dissenyar nous fàrmacs per malalties complexes.

Jumper va començar la seva carrera a la Universitat de Chicago, on va obtenir el seu màster en 2012 i el doctorat el 2017. Sota la direcció dels professors Karl Freed i Tobin Sosnick, va desenvolupar tècniques d’aprenentatge automàtic aplicades a la dinàmica de les proteïnes. Després de finalitzar la tesi, va continuar la recerca a Google DeepMind, on el seu treball amb Hassabis va conduir al desenvolupament d’AlphaFold.

El sistema AlphaFold, llançat com a codi obert el 2021, ha estat utilitzat per més de mig milió d’investigadors d’arreu del món. La seva capacitat per predir la forma de les proteïnes amb alta precisió ha accelerat nombrosos avenços científics, incloent-hi estudis sobre resistència als antibiòtics i l’adaptabilitat dels cultius.

Jumper, que ha estat descrit com un pioner de la biologia computacional, ha estat aclamat per la seva visió de futur. “És increïble veure com la computació pot transformar la biologia i millorar la salut de les persones”, diu. A més, destaca la importància de continuar impulsant la recerca per a noves aplicacions en la salut i el medi ambient.

Aquesta trajectòria ascendent ha fet de Jumper una de les figures més influents en la ciència actual i que fos reconegut per la revista Time com una de les cent persones més influents en el camp de la IA. Amb el premi Nobel, s’uneix a una llarga llista d’investigadors de prestigi vinculats a la Universitat de Chicago, fet que referma el paper clau en l’avenç científic mundial.

Director de DeepMind
John Michael Jumper, nascut el 1985 a Atlanta (EUA), és un químic i científic computacional. Actualment és director de Google DeepMind, on lidera investigacions sobre predicció de l’estructura de proteïnes utilitzant IA.
Company de Demis Hassabis
Jumper va obtenir el seu doctorat en química teòrica per la Universitat de Chicago el 2017, després de completar un màster en física a la Universitat de Cambridge. Juntament amb Demis Hassabis, ha desenvolupat el sistema AlphaFold.
Llegat rellevant
El llegat d’AlphaFold està destinat a transformar la investigació científica durant les pròximes dècades obrint noves vies en el coneixement molecular i farmacològic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia